Tensiuni între Bratislava, Bruxelles și Kiev după oprirea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina

Guvernul de coaliție al Slovaciei va discuta măsuri de retorsiune împotriva Ucrainei, după ce aceasta a oprit tranzitul gazelor rusești către Slovacia, a anunțat joi, 2 decembrie, premierul slovac Robert Fico, scrie euractiv.com

Într-un mesaj video postat pe Facebook, Fico a declarat că partidul său, SMER, va lua în considerare reducerea livrărilor de energie electrică către Ucraina, scăderea sprijinului pentru refugiații ucraineni și solicitarea reluării tranzitului de gaze sau compensarea pierderilor pe care Slovacia le-a suferit din cauza întreruperii fluxului de gaze rusești.

Premierul slovac Robert Fico amenință Ucraina

Contractul de tranzit între Rusia și Ucraina a expirat la începutul anului, marcând sfârșitul unei perioade dominate de livrările de gaze rusești în Europa prin conductele din epoca sovietică. Deși Slovacia dispune de surse alternative de gaze, premierul Fico a afirmat că țara va pierde venituri din tranzit și va plăti taxe suplimentare pentru gazele non-rusești, ceea ce va duce la creșterea prețurilor la energie în Europa.

O delegație slovacă urmează să discute situația la Bruxelles marțea viitoare, iar coaliția de guvernare va dezbate măsuri de retorsiune pentru ceea ce Fico a numit „sabotaj” din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Declar că partidul meu, SMER-SSD, este pregătit să discute și să convină în cadrul coaliției asupra opririi livrărilor de energie electrică și reducerii semnificative a sprijinului pentru cetățenii ucraineni din Slovacia”, a afirmat Fico. Premierul a subliniat că alternativa pentru Slovacia este reluarea tranzitului de gaze sau implementarea unor mecanisme compensatorii care să acopere pierderile de aproape 500 de milioane de euro din bugetul public.

În contextul acestei crize, Zelenski l-a acuzat pe Fico săptămâna trecută că ar fi deschis un „al doilea front energetic” împotriva Ucrainei, sub influența Rusiei.

Operatorul de rețea de gaze al Slovaciei, Eustream, controlat majoritar de stat, a înregistrat venituri de 158 de milioane de euro și un profit net de 25 de milioane de euro în primele șase luni ale anului trecut. Între timp, compania slovacă de stat SPP, importator major de gaze, estimează costuri suplimentare de aproximativ 90 de milioane de euro, în principal taxe de tranzit, pentru înlocuirea gazelor rusești în 2024.

Slovacia, care se învecinează cu Ucraina, a exportat 2,4 milioane de megawați-oră de energie electrică către această țară în primele 11 luni din 2024, în condițiile în care Ucraina se confruntă cu deficite energetice din cauza bombardamentelor rusești.

Robert Fico, care s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova pe 22 decembrie, a reiterat că Slovacia va considera măsuri reciproce împotriva Ucrainei, inclusiv oprirea livrărilor de energie electrică, dacă tranzitul de gaze nu va fi reluat.

SMER, partidul lui Fico, a fost suspendat din grupul politic S&D în octombrie 2023.

Total
0
Shares
Total
0
Share