Tentativele de dizolvare a Parlamentului prin nealegerea Guvernului sunt neconstituționale, susține un fost vice-ministru al Justiției

Tentativele de dizolvare a Parlamentului prin nealegerea Guvernului sunt neconstituționale, susține Nicolae Eșanu, fost vice-ministru al Justiției, referindu-se la acțiunile PAS și ale Maiei Sandu, care vădit sunt îndreptate spre provocarea alegerilor parlamentare anticipate, dacă Legislativul nu acceptată votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Potrivit fostului oficial de la Ministerul Justiției, în Constituție au sunt incluse norme cu scopul și în favoarea investirii unui Guvern plenipotențiar, iar toate acțiunile și inacțiunile prin care se urmărește atingerea scopului urmărit sunt constituționale, per când cele care urmăresc alt scop sunt neconstituționale.

”Am obosit deja de subiectul formării Guvernului astfel că aceasta o să fie ultima postare la acest subiect. Nu voi apela la analize juridice. Ci doar voi recomanda celor care nu doresc să se lase manipulați să apeleze la logica și bunul simț. Anume logica și bunul simț le va permite să găsească răspunsul pe care nu-l pot găsi “experții”. În acest sens este necesar să se răspundă la întrebarea dacă normele care reglementează procedura de formare a Guvernului au fost incluse în Constituție cu scopul de a asigura formarea Guvernului sau cu scopul de a nu forma Guvernul. Și după aceasta trebuie să se analizeze dacă acțiunile sau inacțiunile actorilor sunt sau nu îndreptate spre atingerea scopului urmărit de Constituție. Respectiv toate acțiunile și inacțiunile prin care se urmărește atingerea scopului urmărit de Constituție sunt constituționale iar cele care urmăresc alt scop sunt neconstituționale. Menționez că postarea mea nu are nici o legătură cu faptul dacă este justificată sau nu dizolvarea Parlamentul. Și nici cu faptul dacă cineva este bun sau cineva este rău. Faptul că cineva strigă că trebuie respectată Constituția nu înseamnă neapărat că împărtășește și respectă valorile constituționale”, a scris Eșanu pe pagina sa de pe Facebook.

”Am propus ca să fie întocmită lista persoanelor care doresc alegeri anticipate, ca atunci când s-ar demonstra că Maia Sandu nu va avea un Parlament loial ei și un Guvern subordonat ei, să restituie cheltuielile în sumă de 114 mln. de lei, folosite la alegerile parlamentare anticipate”, a scris și Victor Pușcaș, fost judecător al Curții Constituționale.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share