Alte știri

Teritoriul arctic al Rusiei a înregistrat recorduri de temperatură „extraordinare” în iunie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Teritoriul arctic al Rusiei a înregistrat recorduri de temperatură „extraordinare” în iunie, care au provocat incendii neobișnuite în tundră, a declarat marți șeful Agenției meteorologice ruse, legând aceste anomalii de schimbările climatice, relatează AFP, citat de RadioChișinău, citat de Telegraph.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

„Am avut condiții meteorologice extrem de neobișnuite” în iunie și „recordurile au fost doborâte cu ușurință”, a spus Roman Vilfand în cadrul unei conferințe de presă la Moscova.

El a menționat în special un nou record în orașul arctic Verkhoiansk, unde pe 17 iunie temperatura a atins 38 de grade Celsius.

„Este extraordinar”, a continuat el, adăugând că Verkhoiansk a înregistrat la sfârșitul secolului al XIX-lea un record al celor mai reci temperaturi: -67,8 de grade Celsius.

Mai multe regiuni din nordul Rusiei, inclusiv zone din Iakutia de la Oceanul Arctic, s-au confruntat cu un val de căldură în ultimele săptămâni.

Satele din tundră – peisaj caracteristic zonei Arctice cu iarbă și copaci pitici – se confruntă cu mari incendii de pădure.

Potrivit lui Vilfand, creșterea temperaturilor în Extremul Nord este cauzată de schimbările climatice și de o evoluție a circulației atmosferice, cu anti-cicloni polari mai frecvenți generând vreme însorită.

Vara, absența norilor cauzată de acești anti-cicloni încălzește Arctica, a spus el.

Anterior, „meteorologii nu au observat deseori incendii periculoase în regiunile polare”, a afirmat Vilfand, subliniind o „situație surprinzătoare” cu anti-cicloni mult mai frecvenți și dificil de prevăzut.

„Aceasta este principala problemă și una dintre consecințele schimbărilor climatice”, a spus el.

Conform estimărilor oficiale, Rusia se încălzește de aproximativ 2,5 ori mai repede decât restul lumii, din cauza vastelor sale teritorii arctice.

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre avantajele creșterii temperaturilor pentru deschiderea de noi rute navigabile în Extremul Nord și exploatarea mai ușoară a resurselor.

Însă schimbările climatice amenință de asemenea și permafrostul, un sol permanent înghețat, care acoperă 65% din suprafața Rusiei și pe care sunt construite numeroase infrastructuri, transmite AGERPRES.

Citește și: Liderul cecen, Ramzan Kadîrov optează pentru alegerea lui Putin în calitate de președinte pe viață

loading...

Comments are closed.