Teritoriul arctic al Rusiei a înregistrat recorduri de temperatură “extraordinare” în iunie

Teritoriul arctic al Rusiei a înregistrat recorduri de temperatură “extraordinare” în iunie, care au provocat incendii neobișnuite în tundră, a declarat marți șeful Agenției meteorologice ruse, legând aceste anomalii de schimbările climatice, relatează AFP, citat de RadioChișinău, citat de Telegraph.md

“Am avut condiții meteorologice extrem de neobișnuite” în iunie și “recordurile au fost doborâte cu ușurință”, a spus Roman Vilfand în cadrul unei conferințe de presă la Moscova.

El a menționat în special un nou record în orașul arctic Verkhoiansk, unde pe 17 iunie temperatura a atins 38 de grade Celsius.

“Este extraordinar”, a continuat el, adăugând că Verkhoiansk a înregistrat la sfârșitul secolului al XIX-lea un record al celor mai reci temperaturi: -67,8 de grade Celsius.

Mai multe regiuni din nordul Rusiei, inclusiv zone din Iakutia de la Oceanul Arctic, s-au confruntat cu un val de căldură în ultimele săptămâni.

Satele din tundră – peisaj caracteristic zonei Arctice cu iarbă și copaci pitici – se confruntă cu mari incendii de pădure.

Potrivit lui Vilfand, creșterea temperaturilor în Extremul Nord este cauzată de schimbările climatice și de o evoluție a circulației atmosferice, cu anti-cicloni polari mai frecvenți generând vreme însorită.

Vara, absența norilor cauzată de acești anti-cicloni încălzește Arctica, a spus el.

Anterior, “meteorologii nu au observat deseori incendii periculoase în regiunile polare”, a afirmat Vilfand, subliniind o “situație surprinzătoare” cu anti-cicloni mult mai frecvenți și dificil de prevăzut.

“Aceasta este principala problemă și una dintre consecințele schimbărilor climatice”, a spus el.

Conform estimărilor oficiale, Rusia se încălzește de aproximativ 2,5 ori mai repede decât restul lumii, din cauza vastelor sale teritorii arctice.

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre avantajele creșterii temperaturilor pentru deschiderea de noi rute navigabile în Extremul Nord și exploatarea mai ușoară a resurselor.

Însă schimbările climatice amenință de asemenea și permafrostul, un sol permanent înghețat, care acoperă 65% din suprafața Rusiei și pe care sunt construite numeroase infrastructuri, transmite AGERPRES.

Citește și: Liderul cecen, Ramzan Kadîrov optează pentru alegerea lui Putin în calitate de președinte pe viață

Total
0
Shares
Total
0
Share