Economic

Termocentrala de la Cuciurgan anunță potențiale sistări de energie electrică

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că printr-o declarație oficială, Termocentrala de la Cuciurgan anunță că începând de luni, 11 octombrie, ar putea reduce livrările de energie electrică. În același timp, reprezentanții guvernării cheamă cetățenii la calm și spun că se dorește inducerea unei stări de panică în societate, notează IPN.

În scrisoarea făcută publică de către fostul vicepreședinte al Parlamentului, se anunță intenția centralei de la Cuciurgan de a reduce livrările de energie electrică, după ce MoldovaGaz ar fi redus volumul de gaz transmis Cuciurganului. Alexandru Slusari admite că acțiunile întreprinderii din stânga Nistrului ar putea reprezenta o formă de presiune pe demnitarii de la Chișinău care negociază acum în Rusia noul preț la gaz.

„Cunosc că deja termocentrala a trecut pe cărbuni, nu mai folosește gaz și anunță întreprinderile că problemele cu furnizarea energiei electrice pot să apară de luni, 11 octombrie. Nu exclud chiar de mâine să apară anunțul că nu mai furnizează energie electrică. Este clar că toate resursele energetice din Federația Rusă sunt folosite ca o bâtă de șantaj economic care se transformă în șantaj politic. Nu este întâmplător că această scrisoare a apărut azi, când avem în Federația Rusă la negocieri două delegații din Republica Moldova ”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Reprezentanții guvernării califică scrisoarea transmisă de centrala de la Cuciurgan drept o încercare de a isteriza societatea și dau asigurări că Republica Moldova va beneficia atât de gaz, cât și de energie electrică.

„Vorbim despre o scrisoare a unei întreprinderi din regiunea transnistreană și nu vorbim despre declarațiile ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, care ne-a asigurat că vom avea gaz. De ce creăm această atmosferă tensionată? Ridicăm la un rang mai înalt o scrisoare dintr-un regim separatist, decât declarațiile ministrului responsabil de acest domeniu. Chiar dacă, ipotetic, s-ar reduce volumul de gaz din Rusia, este deja funcțional gazoductul Iași-Chișinău”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Potrivit comentatorilor politici, Republica Moldova nu va putea obține un preț mai mic la gaz din partea Rusiei, în condițiile în care trendul pe piața mondială este unul în creștere. Potrivit experților, Executivul va trebui să găsească soluții pentru a compensa tarifele majorate atât pentru cetățenii vulnerabili, cât și pentru unii agenți economici.

„Rezolvarea este să obții sprijin extern din Vest, de tip financiar, ca să poți să treci iarna și să extinzi sprijinul promis cetățenilor și către agenții economici. Dar în același timp, dacă prețurile s-au mărit în toată lumea, Chișinăul nu va putea obține un preț mai bun de la Gazprom”, a spus comentatorul politic român Sorin Ioniță.

„Se va discuta, cu siguranță, problema datoriei la gaz. Sigur, noi nu putem accepta pretențiile Rusiei, dar discuțiile cu rușii vor fi foarte dificile în condițiile în care avem un Guvern pro-occidental. Și da, trebuie să recunoaștem, rușii au pretenția ca Maia Sandu să meargă mai răruț la Kiev la Platforma Crimeea”, a spus comentatorul politic Corneliu Ciurea.

Contractul dintre MoldovaGaz și Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie. Acordul a fost prelungit cu o lună, pentru luna octombrie fiind convenit prețul de 790 de dolari mia de metri cubi.

loading...

Comments are closed.