Timeline: Cum a făcut OMS jocurile Beijingului

Multe laude pentru China şi o reacţie întârziată este ceea ce i se reproşează Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Donald Trump a anunţat deja suspendarea fondurilor pe care ţara sa le plătea instituţiei şi cere demisia directorului general Tedros Adhanom Ghebreyesus pe care îl acuză că a promovat “dezinformările” Chinei în ce priveşte coronavirusul, ceea ce a dus la răspândirea acestuia în toată lumea.

OMS este acuzată, printre altele, că a întârziat să declare virusul urgenţă publică la nivel internaţional şi pandemie, a eşuat în a preveni la timp în ce priveşte răspândirea virusului de la om la om şi a sfătuit în repetate rânduri împotriva impunerii restricţiilor de călătorie.

Două rapoarte secrete publicate în presa internaţională arată că virusul ar fi apărut în China la jumătatea lunii noiembrie şi nu spre sfârşitul lunii decembrie, aşa cum au informat autorităţile de la Beijing. Chinei i se reproşează că a ascuns informaţii importante în ce priveşte răspândirea virusului şi numărul de victime, iar mai mulţi oficiali americani consideră că acest lucru s-a desfăşurat cu complicitatea OMS.

Timeline al principalelor anunţuri făcute de OMS de la prima raportare a Chinei:

31 DECEMBRIE – China anunţă pentru prima data OMS despre un grup de cazuri neobişnuite de pneumonie în Wuhan.

4 IANUARIE – OMS postează un mesaj pe Twitter despre un grup de cazuri neobişnuite de pneumonie în Wuhan, fără decese, precizând că este o anchetă în desfăşurare.

5 IANUARIE – OMS publică primele recomandări privind “pneumonia de cauză necunoscută”, spune că există 44 de pacienţi, 11 în stare gravă. Ca principal simptom este precizată febra, cu câţiva pacienţi cu dificultăţi de respiraţie. OMS spune că nu există dovezi privind transmiterea de la om la om şi că nu a fost raportată infectarea vreunui cadru medical.

7 IANUARIE – China anunţă că a identificat cauza pneumoniei ca fiind un nou tip de coronavirus, inițial botezat 2019-n CoV de către OMS.

9 IANUARIE – OMS laudă China pentru că a identificat noul virus atât de repede şi precizează, din nou, că virusul nu se transmite rapid de la om la om. De asemenea, precizează că nu recomandă restricţii în ce priveşte călătoriile şi comerţul cu China.

14 IANUARIE – OMS postează un mesaj pe Twitter în care spune că nu există dovezi clare privind transmiterea de la om la om în China, deși mai târziu precizează că ar putea fi o transmitere limitată la membrii aceleaşi familii.

20-21 IANUARIE – O echipă a OMS face o scurtă vizită în China, în Wuhan, epicentrul epidemiei.

21 IANUARIE – SUA confirm primul caz pe teritoriu american, în Washington, la o persoană care a călătorit din China.

22 IANUARIE – Un raport al echipei OMS, trimisă în China, notează că virusul se transmite de la om la om, dar precizează că trebuie investigat la ce nivel. Raportul vorbeşte şi de infectarea a 16 cadre medicale, un semn clar al transmiterii de la pacienţi.

23 IANUARIE – Cu Comitetul de Urgenţă divizat, dr. Tedros (directorul OMS, n.r.) spune că a decis să nu declare noul coronavirus urgenţă la nivel global. Laudă din nou China pentru cooperare şi transparenţă în combaterea virusului. Dr. Tedros spune că sunt dovezi limitate în ce priveşte transmiterea de la om la om, majoritatea între membrii aceleaşi familii sau medici care ii tratează pe cei bolnavi. În acest moment, erau 584 de cazuri confirmate şi 17 decese în toată lumea, inclusive în Vietnam, Coreea de Sud, Japonia, Thailanda şi SUA. El recomandă verificări la aeroporturi şi le transmite statelor să pregătească unităţi de testare, dar nu recomandă restricţii de călătorie.

28 IANUARIE – Dr. Tedros şi alţi oficiali ai OMS se întâlnesc în China cu preşedintele Xi Jinping, stabilesc ca un grup de experţi să monitorizeze epidemia. El laudă seriozitatea cu care China tratează această epidemie, în special angajamentul liderilor ţării şi transparenţa de care au dat dovadă.

29 IANUARIE – Dr. Tedros susţine un discurs în care laudă eforturile Chinei pentru a ţine virusul sub control, spunând că ţara “merită recunoştiinţă şi respect” pentru izolarea anumitor zone pentru a preveni răspândirea. Menționează câteva cazuri de transmitere de la om la om în afara Chinei, despre care spune că sunt îngrijorătoare şi le va monitoriza îndeaproape.

30 IANUARIE – Comitetul de urgenţă al OMS se reuneşte de urgenţă şi declară virusul urgenţă publică la nivel internaţional. Decizia, după ce sunt confirmate cazuri de transmitere de la om la om în Germania, Japonia, Vietnam, SUA. Dr. Tedros laudă din nou China pentru “ stabilirea unui nou standard în răspunsul la epidemie” cu măsurile de carantină şi spune că numărul mic din afara ţării, 98, se datorează eforturilor Chinei. Deşi, majoritatea cazurilor din afara Chinei sunt rezultatul călătoriilor spre şi dinspre Wuhan. Din nou, nu recomandă măsuri pentru restricţionarea călătoriilor şi comerţului internaţional.

3 FEBRUARIE – Dr. Tedros îl laudă pe Xi Jinping pentru modul său de conducere şi insistă că în ce priveşte cazurile din afara Chinei, acestea pot fi ţinute sub control dacă autorităţile colaborează şi respectă recomandările care nu includ vreo restricţie în ce priveşte călătoriile şi comerţul şi vorbesc doar despre sprijinirea ţărilor cu sisteme sanitare salbe, investiţii în vaccinuri şi diagnostic, combaterea dezinformării şi evaluarea capacităţii de pregătire de urgenţă.

7 FEBRUARIE – Dr. Li Wenliang, medicul care a raportat primul apariţia coronavirusului (pe 30 decembrie 2019, n.r.) şi a fost iniţial redus la tăcere de China, moare în urma infecţiei cu noul coronavirus.

10 FEBRUARIE – O echipă de experţi ai OMS soseşte în China pentru a ajuta la contracararea epidemiei.

28 FEBRUARIE – experţii OMS primul lor raport privind coronavirusul, printre acestea: descoperirea că virusul, cel mai probabil, s-a transmis de la lilieci, că se răspândeşte prin contact apropiat cu persoanele infectate şi nu prin aer şi cele mai obişnuite simptome includ febra, tusea seacă şi oboseală. Raportul laudă din nou răspunsul Chinei ca fiind “ probabil cel mai ambiţios, agil şi agresiv effort de contracarare a epidemiei din istorie”.

9 MARTIE – Italia este plasată în carantină totală pe măsură ce virusul se răspândeşte incontrolabil, prima naţiune europeană care intră în carantină totală.

11 MARTIE – OMS declară coronavirusul pandemie.

8 APRILIE – După primele critici aduse de Donald Trump Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Tedros le cere liderilor lumii să “nu mai politizeze pandemia” dacă nu vor “şi mai multe cadavre”.

15 APRILIE – Donald Trump anunţă că SUA suspendă finanţarea OMS.

Sursa: Mediafax.ro

Total
0
Shares
 
Total
0
Share