Peste 178 000 de cazuri de holeră au fost confirmate în 16 țări din Africa de Est și de Sud între ianuarie 2024 și martie 2025, iar aproape 2 900 de persoane, dintre care mulți copii, au murit din cauza acestei boli, potrivit unui raport al UNICEF, informează telegraph.md
În contextul unor condiții de apă, salubritate și igienă precare, criza a fost agravată de lipsa accesului la servicii de sănătate, iar copiii sunt cei mai afectați, reprezentând 50% din cazurile din Sudanul de Sud și 40% din cele din Angola. În Sudanul de Sud, cel mai grav focar din ultimele două decenii, au fost raportate peste 40 000 de cazuri, inclusiv 694 de decese, în perioada 28 septembrie 2024 – 18 martie 2025. În Angola, 7 500 de cazuri au fost confirmate, iar 294 de persoane au decedat în 14 provincii din 7 ianuarie până pe 18 martie 2025.
Datele din 2022 arată că aproape 120 de milioane de oameni, inclusiv 60 de milioane de copii, din Africa de Est și de Sud consumă apă nesigură, iar 22% din populație nu are acces deloc la apă potabilă. De asemenea, 174 de milioane de oameni din regiune nu au facilități de igienă acasă, iar 71 de milioane practică defecația în aer liber.
“Accesul la apă potabilă este un drept fundamental al omului și vital pentru supraviețuirea și dezvoltarea copiilor. Fără acces la apă, salubritate și igienă, comunitățile sunt expuse riscurilor unor epidemii, cum ar fi holera, iar impactul asupra copiilor este devastator”, a declarat Etleva Kadilli, director regional al UNICEF pentru Africa de Est și de Sud.
UNICEF îndeamnă guvernele și organizațiile din regiune să prioritizeze investițiile în infrastructura de apă și salubritate rezilientă la schimbările climatice, în special pentru a asigura accesul continuu la servicii de apă și igienă în situații de urgență.
În acest context, UNICEF reiterează angajamentul său de a sprijini copiii din regiunile afectate de crize, subliniind că, pentru a proteja viitorul copiilor, este esențial să se asigure un acces constant la apă potabilă și igienă în toate comunitățile.