Timp de aproape un an,136 de șoferi au fost lipsiți total de dreptul de a conduce

Avem prevederi legale mai dure de aproape un an de zile, dar șoferii nu s-au disciplinat. Mii de conducători auto continuă să urce la volan în stare de ebrietate, arată datele Inspectoratului Național de Patrulare. Dar nici legea nu pare să fie aplicată pe măsură și o demonstrează statisticile.

Din decembrie 2018, de când au intrat în vigoare prevederile legislative care permit anularea permiselor de conducere șoferilor prinși băuți la volan, doar 136 de conducători auto au fost lipsiți total de dreptul de a conduce, scrie NordNews.MD

Anul trecut, deputații au modificat legislația și au introdus sancțiuni mai dure pentru șoferii prieteni cu paharul. Legea spune că, în cazul în care conducătorul auto este prins băut la volan, având concentrația de alcool mai mare de 0,3 mg/l în aerul expirat, se inițiază urmărirea penală, iar șoferul poate fi lipsit de dreptul de a conduce, în baza unei decizii judecătorești.
Dacă șoferul vrea să-și redobândească dreptul de a conduce, o poate face doar după patru ani de la pronunțarea sentinței definitive. În plus, trebuie să susțină repetat examenul auto, proba teoretică și practică, și să prezinte un certificat privind „instruirea anti-alcool”.

Programul probațional obligatoriu anti-alcool urmează a fi realizat de Inspectoratul Național de Probațiune și va costa 4000 de lei. Aspiranții vor fi obligați să participe la toate cele 20 de ore „de corecție” prevăzute în programul anti-alcool.

Inspectoratul Național de Patrulare (INP) a anunțat că, doar în nouă luni ale anului curent, polițiștii au depistat 3 751 de șoferi care conduceau în stare de ebrietate. Pe drumuri şi-au pierdut viaţa 30 de persoane, iar 134 au rămas cu sechele, în rezultatul celor 117 accidente comise de șoferi băuți.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share