Top-10 cei mai influenți politicieni din Moldova după independență! Cine este pe prima poziție?

LIVE Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 27 iulie 2018, pdm, andrian candu, vlad plahotniuc, partidul democrat 

Publicația on-line Tribuna.md a realizat un top-10 politicieni influenți în perioada de după obținerea independenței de către Republica Moldova. În top au fost incluși politicieni din perioade diferite din punct de vedere cronologic, aceștia fiind clasificați după influența lor în țară.

1). Vlad Plahotniuc

Cu siguranţă, liderul PDM are concentrată în mâinile sale atâta putere, cât nu a avut niciodată nici un politician din Moldova. El şi-a crescut constant influenţa şi controlul asupra puterii începând cu anul 2009, iar din 2017 (odată cu plecarea liberalilor de la guvernare) a ajuns să deţină controlul asupra întregii puteri legislative şi executive în stat, dar şi în mare parte controlul asupra puterii locale.

2). Vladimir Voronin

Vladimir Voronin a fost cel mai influent politician  din Moldova în perioada anilor 2001 – 2009, când la putere a fost PCRM, lider al căruia este. Totuşi, potrivit estimărilor unor experţi, puterea şi influenţa lui Vladimir Voronin au fost mai mici decât are Vlad Plahotniuc în prezent.

3). Mircea Snegur

Cu siguranţă, în primii ani de independenţă (până în 1996) Mircea Snegur, primul Preşedinte al RM, a fost politicianul cu cea mai mare influenţă. Mai ales în perioada imediată după proclamarea independenţei, când ţara era condusă în mare parte prin decretele semnate de şeful statului.

4). Petru Lucinschi

Petru Lucinschi a fost unul din ultimii conducători ai Uniunii Sovietice, iar la revenire în ţară a fost iniţial Preşedinte de Parlament (din 1993 până în 1996), apoi Preşedinte de ţară (din 1997 până în 2001). În toată această perioadă el a influenţat decisiv procesele politice (şi nu numai) din Republica Moldova.

5.) Vlad Filat

Începe să aibă o influenţă semnificativă asupra proceselor din RM din 1998, când devine şef al Departamentului Privatizare şi Administrare a Proprietăţii de Stat, în 1999 devine ministru de stat, iar din 2005 până în 2010 este deputat. Însă, influenţa sa atinge apogeul în 2009, când devine Prim-ministru al RM, funcţie pe care o exercită până în 2013. În toată această perioadă, a fost cel mai popular şi cel mai influent politician din RM.

6). Dumitru Diacov

Devine deputat în 1994, iar deja în 1995 e ales vicepreşedinte al Parlamentului, funcţie pe care o exercită până în 1998. În 1997, fondează Mişcarea pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă (actualul Partid Democrat), iar în 1998 devine Preşedinte al Parlamentului, funcţie pe care o exercită până în 2001. Partidul său exercită cea mai mare parte a puterii de stat din Moldova din 1998 până în 2000. În 2005 revine în Parlament, iar din 2009 formaţiunea preşedinte de onoare al căreia este (PDM) estre constant la guvernare, în prezent deţinând întreaga putere în stat, deşi personal Dumitru Diacov se ţine detaşat de actul guvernării.

7). Andrei Sangheli

A fost Prim-ministrul Republicii Moldova din 1992 până în 1997, fiind unul dintre cei mai influenţi politicieni din acea perioadă. Cariera sa politică însă „apune” după eşecul înregistrat ca urmare a participării la alegerile prezidenţiale din 1996.

8). Ion Sturza

Deşi a fost vicepremier mai puţin de un an (1998-1999) şi premier doar 9 luni (în 1999), totuşi, Ion Sturza a fost considerat unul din cei mai influenţi politicieni la acea perioadă. Cariera sa politică se termină în 2001, când formaţiunea cap de listă al căreia era (PDM) nu reuşeşte să acceadă în Parlament.

9). Dumitru Braghiş

Dumitru Braghiş a fost premier în perioada decembrie 1999 – aprilie 2001, iar din 2001 până în 2009 a fost unul din liderii opoziţiei. În toată această perioadă, influenţa sa asupra puterii şi a vieţii politice din Moldova s-a simţit din plin.

10). Nicolae Andronic

Nicolae Andronic a fost „,mâna dreaptă” a primului Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, de aceea, multe din procesele prin care a trecut RM în primul deceniu de independenţă au purtat amprenta sa, cu atât mai mult că el a ocupat şi funcţii de răspundere, ca vicepreşedinte al Parlamentului şi prim-vicepremier.

Sursa: Tribuna.md

Total
0
Shares
 
Total
0
Share