Scriitorul Ralph Waldo Emerson spunea „Când întâlneşti un om cu o personalitate deosebită, ar trebui să-l întrebi ce cărţi citeşte.”
Deseori observăm că atunci când vine vorba de cărți de dezvoltare personală, mulți traineri, antreprenori și persoane publice recomandă practic aceleași cărți.
Analizând cele mai recomandate cărți de dezvoltare personală în România și Republica Moldova, venim cu următorul top 10:
10. „Puterea prezentului” de Eckhart Tolle
„Puterea Prezentului” este una dintre cele mai apreciate cărți de dezvoltare personală, fiind tradusă în 33 de limbi. Cartea tratează importanța trăirii prezentului și evitarea gândirii asupra trecutului sau viitorului. Să fim prezenți în ”acum” și să facem fiecare moment din viața noastră să însemne ceva.
„Tindem să petrecem prea mult din timpul nostru retrăind trecutul, deoarece este singurul lucru cu care minţile noastre sunt familiarizate și nu ştim ce s-ar putea întâmpla acum sau în viitor.”
9. „Începe cu ce nu-ți place” de Brian Tracy
Începe cu ce nu-ţi place! (Eat That Frog!) te învaţă cum să scapi de factorii inhibanţi sau restrictivi, de toate acele lucruri neplăcute pe care le amâni întruna sperând să scapi de ele. Cărțile acestea sunt lecții de viață. Pentru noi toți.
Soluția pe care Tracy o explică pe parcursul a 21 de reguli pornește de la respectarea a trei principii: cel al capacității de decizie, cel al disciplinei și cel al determinării.
8. „Atitudinea este totul” de Jeff Keller
De ce unii oameni reuşesc în tot ceea ce-şi propun, iar alţii nu? Care este diferenţa dintre ei şi ce ar putea face cineva pentru a se număra printre învingători?
Totul ţine de atitudine, de capacitatea de a te imagina în postura de învingător, iar Jeff Keller în cartea „Atitudinea este totul” dă exemple concrete de oameni care au reuşit în viaţă doar pentru că au păstrat în minte imaginea lor atingând obiectivele propuse.
„Oamenii care vorbesc tot timpul despre lipsa banilor nu vor ajunge să-i strângă.”
7. „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” de Stephen Covey
„Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” a fost desemnată în urma unui studiu al revistei Chief Executive drept cea mai influentă carte a secolului XX în domeniul afacerilor.
Cele 7 deprinderi descrise în carte sunt:
• Fii proactiv
• Incepe cu gândul la final
• Pune prioritățile pe primul loc
• Gândește câstig-câștig
• Încearcă mai intâi să înțelegi și apoi să fii înțeles
• Acționează în sinergie
• Ascute ferastrăul
„Înainte de a începe să te caţeri pe scara succesului, asigură-te mai întâi că ai proptit-o de clădirea care trebuie.”
6. „Inteligenţa emoţională” de Daniel Goleman
Cartea „Inteligenția emoțională” a autorului Daniel Goleman a marcat o revoluţie uluitoare în psihologie prin analiza importanţei covârşitoare a emoţiilor în dezvoltarea personalitãţii umane.
Analizând diferite persoane și situații, autorul aduce în atenție superioritatea inteligenței emoționale (EQ) asupra inteligenței intelectuale (IQ) în obținerea succesului în viață. Inteligenţa emoţională presupune conştientizare de sine, autodisciplină şi empatie. Ne ajută să ne controlăm impulsurile şi sentimentele. Vestea bună este că inteligenţa emoţională poate fi îmbunătăţită.
„În mod tradiţional, puterea creierului este dată de IQ, însă cu cât lumea devine mai complexă, inteligenţa emoţională trece pe primul plan.”
5. „De la idee la bani” de Napoleon Hill
„De la idee la bani” este cea mai cunoscuta lucrare a lui Napoleon Hill și, totodată, una dintre cele mai bine vândute cărți din toate timpurile. Expunand, în esență, 13 pași către îmbogățire, autorul mizează în primul rând pe cultivarea unei conștiințe a banilor, a unei filozofii privind succesul și îmbogățirea.
Henry Ford, John D. Rockefeller, Theodore Roosevelt, William Jennings Bryan, Clarence Darrow, Alexander Graham Bell, William Howard Taft sunt numai câțiva dintre oamenii care au cunoscut succesul prin aplicarea principiilor din această carte.
„Ceea ce contează nu este ceea ce vei face, ci ceea ce faci chiar acum.”
4. „Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul” de Robin S. Sharma
În „Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul”, Julian Mantie, un avocat faimos suferă un atac de cord în timpul unui proces de judecată, iar aceasta îl determină să caute răspunsuri la cele mai importante întrebări ale vieţii.
Sperând să-şi găsească fericirea şi împlinirea, el porneşte într-o odisee extraordinară a unei culturi vechi în care descoperă un remarcabil sistem de eliberare a potenţialului minţii, trupului şi sufletului şi învaţă să trăiască cu mai multă pasiune, cu un scop bine definit şi într-o pace deplină.
„De câte ori spui “da” unui lucru fără importanță, spui de fapt “nu” unui lucru important.”
3. „Secretul” de Rhonda Byrne
Părţi din Marele Secret s-au aflat în tradiţiile orale, în literatură, în diferite religii şi filozofii, de-a lungul secolelor. Pentru prima dată, toate părţile Secretului au fost reunite într-o revelaţie incredibilă, care va transforma vieţile celor ce o trăiesc.
Din cartea Rhondei Byrne, veţi învăţa cum să folosiţi Secretul în toate aspectele vieţii dumneavoastră – obţinerea banilor, păstrarea şi redobândirea sănătăţii, relaţiile interumane, fericirea şi în orice interacţiune pe care o aveţi în această lume. Veţi începe să înţelegeţi puterea ascunsă, nefolosită, care se află în lăuntrul vostru şi această revelaţie poate aduce bucurie fiecărui aspect al vieţii dumneavoastră.
„Devenim ceea ce gândim cel mai mult, însă şi atragem ceea ce gândim cel mai mult.”
2. „Secretele succesului” de Dale Carnegie
Sfaturile lui Dale Carnegie din „Secretele succesului” vă arată cum să deveniţi un interlocutor agreabil, de ce e bine să faceţi complimente dezinteresate, când e cazul să vă retrageţi dintr-o dispută, ce anume trezeşte dorinţa de cooperare a partenerilor, cum să faceţi o bună impresie de la prima întâlnire, cât de important e zâmbetul, prin ce strategii vă puteţi autopromova în ochii celorlalţi, în ce fel puteţi adresa critici fără să provocaţi resentimente — şi multe altele.
„Principiul 1: Nu critica, nu condamna, nu te plânge!”
1. „Tată bogat, tată sărac” de Robert T. Kiyosaki
• Aruncă în aer mitul care spune că trebuie să câştigi mult ca să te îmbogăţeşti;
• Combate ideea potrivit căreia, dacă ai o casă, eşti înstărit;
• Le arată părinţilor de ce nu se pot baza pe sistemul de învăţământ, dacă vor să-şi vadă copiii învăţând câte ceva despre bani;
• Defineşte odată pentru totdeauna activele şi pasivele;
• Vă învăţa ce şi cum să le spuneţi copiilor despre bani, astfel încât să aibă succes financiar în viitor.
„Principalul motiv pentru care oamenii se luptă cu dificultăţile financiare este acela că au trecut prin şcoală fără să înveţe nimic despre bani. Rezultatul este că învaţă să lucreze pentru bani… dar nu învaţă niciodată să pună banii să acţioneze pentru ei.“