Topul celor mai primitoare oraşe din lume

Site-ul de vacanţe şi călătorii „Travelbird“ a realizat un clasament al celor mai primitoare oraşe, luând în considerare 500 dintre destinaţiile turistice din întreaga lume. Din păcate, Bucureştiul ocupă un loc care nu-i face cinste.

Realizatorii topului celor mai primitoare 100 de oraşe din lume au luat în calcul o serie de factori, de la cât de primitoare este intrarea în oraş, gradul de siguranţă şi securitate pentru găzduirea turiştilor, până la cunoaşterea generală a limbii engleze. „Travelbird“ a combinat aceşti factori cu datele colectate de la peste 15.000 de experienţe de călătorie ale jurnaliştilor, pentru a compila o listă a celor mai primitoare 100 de oraşe din lume.

De asemenea, s-a luat în considerare şi cât de aglomerate sunt aceste oraşe, respectiv cât de mult afectează turismul în exces calitatea vieţii locuitorilor, scrie The Independent, citat de Adevărul.

Astfel, Singapore a obţinut un punctaj mare pentru portul său de intrare, care a ajuns la calificativul 10 în această categorie. Oraşul este cunoscut pentru curăţenia sa (guma de mestecat este interzisă), farmecul multicultural şi prevalenţa indicatoarelor în limba engleză, făcându-l uşor de vizitat ca turist.

Singapore FOTO Time Out

 

Oraşele scandinave s-au descurcat bine atunci când vine vorba de primire: Stockholm, Helsinki şi Oslo poziţionându-se în top 10.

Londra a fost considerat cel mai prietenos oraş din Marea Britanie, aflându-se pe locul 29, urmat îndeaproape de Glasgow (31) şi Edinburgh (33). Londra a obţinut un punctaj bun în ceea ce priveşte competenţa (evidentă) cu privire la limba engleză şi serviciile de găzduire pentru turişti. De asemenea, Paris a ocupat locul 65.

Din păcate, capitala României s-a poziţionat pe locul 99, urmată de Budapesta, care a ocupat ultimul loc în clasamentul „TravelBird“.

Top 10 arată în felul următor:

Cele mai primitoare zece oraşe din lume:

Singapore, Singapore – 8.22

Stockholm, Suedia – 8.02

Helsinki, Finlanda – 8.01

San Francisco, SUA – 8.0

Rotterdam, Olanda – 7.98

Lisabona, Portugalia – 7.9

Tokyo, Japonia – 7.89

Oslo, Norvegia – 7.88

Zurich, Elveţia – 7.84

Orlando, SUA – 7.81

Potrivit „Travelbird“, „dacă un oraş îşi depăşeşte capacitatea de transport turistic, apar probleme cum ar fi supraaglomerarea, cozile lungi şi creşterea costurilor de trai, iar toate acestea au un impact negativ asupra locuitorilor şi, prin urmare, afectează cât de primitoare sunt oraşele pentru turişti.“

Clasamentul a cuantificat supraaglomerarea prin calcularea capacităţii turistice a fiecărui oraş. Acest lucru a fost elaborat prin compararea următorilor factori: numărul de locuitori în comparaţie cu numărul de turişti în timpul sezonului de vârf şi numărul de paturi de hotel autorizate în plus faţă de numărul de paturi de închiriere.

„Travelbird“ a efectuat apoi un sondaj adresat localnicilor despre modul în care turismul a avut un impact pozitiv sau negativ asupra vieţii lor de zi cu zi şi a folosit aceste date pentru a contribui la scorul total atribuit fiecărui oraş, de maximum 10 puncte.

„Am conceput acest studiu ca fiind primul pas spre un viitor sustenabil“, spune Steven Klooster, CEO Travelbird. „Este o chemare la acţiune pentru noi înşine şi pentru colegii din turism, pentru locuitorii şi guvernele locale din acele locuri care sunt cel mai grav afectate de supraaglomerare, să colaboreze pentru a găsi soluţii la această problemă. Credem că turismul poate avea un impact pozitiv asupra destinaţiilor locale; cu o înţelegere clară a aspectelor la îndemână, a gândirii inovatoare şi a legislaţiei comunale, le putem păstra şi le putem proteja în viitor“, a concluzionat Klooster.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share