Alte știri

Tot mai multe femei din Japonia nu mai vor să poarte tocuri la serviciu!

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Japonia, peste 19 000 de persoane au semnat o petiţie pentru a interzice codurile vestimentare de la locul de muncă. Prin aceste coduri vestimentare, femeile sunt deseori obligate să poate tocuri la serviciu. Yumi Ishikawa, artistă, scriitoare şi feministă din Tokyo, a lansat o petiţie după ce tweet-urile sale cu privire la faptul că a fost forţată să poarte tocuri la serviciu au primit peste 67.000 de like-uri şi peste 30.000 de retweets, transmite Unimedia.

Timp de ani de zile, multe companii din Japonia le obligau pe angajatele lor să poarte pantofi cu toc la birou. „Sper să putem scăpa de acest obicei conform căruia femeile trebuie să poarte pantofi cu toc atunci când merg la serviciu”, a scris Ishikawa pe rețeaua de socializare. În tweeturile sale, Ishikawa a inventat termenul KuToo, cu dublu înțeles: pe de-o parte este un joc de cuvinte între „kutsu”, care înseamnă „pantof”, și „kutsuu” care înseamnă „durere”. Pe de cealaltă parte face trimitere la mișcarea #MeToo, mișcarea internațională împotriva hărțuirii sexuale. #KuToo este acum folosit de femei pentru a vorbi de experiențele lor pe rețelele de socializare.
 
Un oficial din divizia pentru oportunități egale de angajare, care aparține de Ministerul Sănătății, Muncii și Bunăstării din Japonia, spune că nu există vreun plan de a schimba regulile privind dreptul angajatorilor de a îi obliga pe angajați să poarte anumite tipuri de haine sau pantofi și că nu există nicio lege care să restricționeze această practică.
 
Oficialul mai spune că și bărbații sunt obligați de aceste reguli – ei trebuie să poarte cravate și pantofi de piele. „Dacă ideile despre maniere în societate se vor schimba, atunci regulile ar putea fi și ele schimbate”, a concluzionat acesta.
Image result for in tocuri la serviciu
Mișcarea #KuToo vine după ce o mișcare similară din Regatul Unit a dus la o petiție semnată de peste 100 000 de persoane care cereau interzicerea codurilor vestimentare care le obligau pe angajate să poarte pantofi cu toc. Recent, campanii precum #MeToo au adus în atenția publică problemele cu egalitatea de gen din Japonia. Japonia se află pe locul 110 din 149 într-un clasament care măsoară gradul de egalitate de gen din societate.
 
Japonia este, astfel, pe ultimele locuri în rândul țărilor din G7, în pofida promisiunii prim-ministrului Shinzo Abe de a emancipa femeile la locul de muncă printr-o politică denumită „womenomics”, (n.r. – cuvânt compus din cuvintele women «eng. femei» și economics «eng. economie»).
loading...

Comments are closed.