Tradițiile și obiceiurile Vinerei Mari din Săptămâna Patimilor

Creștinii ortodocși au intrat în vinerea dinaintea Învierii Domnului, cunoscută și ca Vinerea Mare, Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră.

După credința creștină, în această zi a fost răstignit și a murit Iisus Hristos, considerat de creștini Mântuitorul lumii.

Vinerea Mare este, așadar, una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite ”Triduum Sacrum” din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.

Unii creștini țin în această zi un post sever, numit și post negru. Slujbele din această zi cuprind: Denia de Joi seara, în timpul căreia se citesc ”cele douăsprezece Evanghelii” care vorbesc despre Pătimirile Domnului.

În seara din Vinerea Patimilor este oficiat Prohodul Domnului, iar cu Sfântul Epitaf se înconjoară biserica. Mai apoi, acesta este așezat pe masa din altar, unde rămâne până la Înălțare.

Din străbuni se știe că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

Obiceiuri și tradiții:

  • Unii creștini țin astăzi un post sever, numit și post negru.
  • În Vinerea Mare, femeile obișnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări și își jelesc morții.
  • Din bătrâni se crede că dacă plouă în Vinerea Paștelui, anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Astfel, unii cred că, dacă se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoși tot anul.
Total
0
Shares
Total
0
Share