Alte știri

Traficul de influenţă este infracţiunea cea mai regăsită în sentințele adoptate de către instanțele de judecată în anul 2020

Pinterest LinkedIn Tumblr

Analiza sentințelor, pronunțate în cazurile actelor de corupție şi a actelor conexe corupției, constată că traficul de influenţă este infracţiunea cea mai regăsită în sentințele adoptate de către instanțele de judecată în anul 2020. Respectiv, cele mai multe condamnări au fost aplicate faţă de cei care au comis trafic de influență și infracțiuni de corupere activă, urmate de cei învinuiți de corupere pasivă. Sunt datele unui recent Studiu, elaborat de Direcția Analitică a CNA.

Potrivit Studiului, printre persoanele condamnate pentru comiterea actelor de corupţie şi actelor conexe corupției se regăsesc angajați cu funcții de răspundere din domeniul public, unii dintre aceştia deținând chiar funcții de conducere. Prin urmare, s-a stabilit că, în schimbul obţinerii unor avantaje ilicite, persoanele angajate în domeniul public ar fi gata să rişte chiar cu funcţiile pe care le exercită.

În mare parte, instanţele de judecată s-au expus pe marginea cazurilor de corupţie în care valoarea mitei este mică. Actele de corupţie în proporții deosebit de mari nu s-au regăsit în sentințele analizate, iar acest fapt ar dezvolta riscul neatragerii la răspundere penală a corupătorilor mari.

loading...

Comments are closed.