Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldoelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

moldoelectrica, vestmoldovatransgaz, energie electrica moldova, furnizori energie electrica, transelectrica,

În cazul în care guvernul din Republica Moldova va opera modificări legislative pentru a acorda posibilitatea privatizării transportatorului energetic, compania Transelectrica este interesată să devină acționar majoritar. Decizia este, însă, una strategică și excede cadrul exclusiv economic. „Nu e o chestiune pur tehnică”, spune șeful Consiliului de Supraveghere, inginerul Gheorghe Olteanu.

În minivacanța de 1 Mai, adolescenți aflați la Brașov și Sinaia strâng semnături pentru o inițiativă în vederea unirii României cu Republica Moldova. Poartă tricouri albe, cu harta României reîntregite inscripționate cu sintagma „Unirea face Puterea”. Este un entuziasm tineresc, dar pentru a pregăti pasul decisiv ar fi nevoie de mai mulți pași pragmatici care să facă viabilă această unire și din punct de vedere economic, informează Profit.ro.

Intercalată între o duminică și ziua de sărbătoare de 1 Mai, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Transelectrica (TEL) a avut în discuție și aspectul interconectării rețelelor de transport de energie dintre România și Republica Moldova. Desigur, nu era pe ordinea de zi, dar la întrebarea unui acționar în vârstă, deținător a numai 10 acțiuni, contravaloarea a puțin peste 200 de lei, conducerea companiei a furnizat câteva informații cu privire la stadiul cooperării în domeniu dintre entitățile de profil de peste cele 2 maluri ale Prutului.

Va investi Transelectrica în Republica Moldova?, vine abrupt întrebarea de la acționar. „Probabil că ne vom duce și noi, dar în aceleași condiții în care s-a dus și Transgaz”, a declarat Corina Popescu, directorul general al companiei, precizând că este vorba despre cumpărarea pachetului majoritar de la societatea de profil din Republica Moldova. Transelectrica are constrângeri de reglementare și nu poate investi în partea de producție și distribuție, asfel încât singura țintă a unei eventuale preluări este compania Moldoelectrica, transportatorul energetic din Republica Moldova.

În prezent, însă, legislația împiedică autoritățile de la Chișinău să facă privatizarea, dar acum este în lucru un proiect care să permită o astfel de tranzacție. Cineva din România, chiar fost angajat al Transelectrica, este în prezent consilier al premierului din Republica Moldova Pavel Filip și sunt șanse ca modificările necesare să fie operate. Din punct de vedere tehnic, interconectarea se poate face prin investiții la Moldoelectrica și nu există impedimente, chiar dacă în prezent sistemul energetic din Republica Moldova este echilibrat cu cel din Ucraina și din Federația Rusă.

„Nu este o chestiune pur tehnică”, avertizează Gheorghe Olteanu, președintele Consiliului de Supraveghere, făcând trimitere la faptul că societatea poate asigura aspectele de specialitate și poate face efortul financiar, dar hotărârile se vor lua la nivel politic, diplomatic și strategic. „Noi suntem pregătiți pentru când va fi vremea potrivită”, mai spune cel care a preluat poziția cu numai o lună înainte. „Nu ne putem aventura noi într-o chestiune pe care nu putem să o decidem.”

Continuarea o puteți citi pe Profit.ro.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share