Alte știri

Transumanismul – „cea mai periculoasă idee din lume”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Transumanismul (uneori simbolizat prin >H sau H+) este o mișcare intelectuală și culturală internațională care sprijină folosirea noilor științe și tehnologii pentru a îmbunătăți abilitățile și aptitudinile mentale și fizice ale oamenilor și a ameliora ceea ce ea vede ca aspecte nedorite și nenecesare ale condiției umane, cum ar fi prostia, suferința, boala, îmbătrânirea și moartea involuntară.

Gânditorii transumaniști studiază posibilitățile și consecințele dezvoltării și folosirii în aceste scopuri ale tehnicilor de îmbunătățire umană și ale altor tehnologii în curs de apariție. Pericolele și beneficiile posibile ale noilor tehnologii puternice care s-ar putea să schimbe radical condițiile vieții umane sunt, de asemenea, preocupări ale mișcării transumaniste.

Cu toate că prima utilizare cunoscută a termenului „transumanism” datează din 1957, semnificația contemporană este un produs al anilor 1980, când un grup de oameni de știință, artiști și futuriști cu sediul în Statele Unite a început să organizeze ceea ce între timp a crescut la nivelul de mișcare transumanistă. Gânditorii transumaniști postulează că ființele umane vor fi transformate mai devreme sau mai târziu în ființe cu abilități atât de mult extinse încât să merite eticheta de „postumane”. Previziunile transumaniste despre o umanitate viitoare profund transformată au atras mulți susținători și critici dintr-o arie largă de perspective.

Transumanismul a fost descris de către un opozant declarat ca „cea mai periculoasă idee din lume”, în timp ce un susținător contrează spunând că este „mișcarea ce esențializează cele mai îndrăznețe, curajoase, imaginative și idealiste aspirații ale umanității”. Unii autori cred că omenirea ar fi deja transumană, deoarece progresul medical din ultimele secole au modificat în mod semnificativ speciile noastre. Cu toate acestea, nu ar fi într-un mod conștient și, prin urmare, transumanist.

Așa o cronologie aproximativă a principalelor repere din evoluția/istoria umană:

Formarea speciei umane – 300 000 și ceva de ani în urmă.

Migrația majoră din Africa – 75 000 de ani în urmă.

Saltul cultural – 50 000 de ani în urmă.

Revoluția neolitică – 10 000 de ani în urmă.

Saltul filozofic – 2 500 de ani în urmă.

Revoluția tehnico-științifică – 200 de ani în urmă.

Transumanismul – următorii 100 de ani.

Apoi va urma postumanismul, despre care nici măcar nu putem avea închipuire, fiindcă momentul de „singularitate” (conectarea minții cu calculatorul) va face orice scenariu posibil și imprevizibil…

sursa: Dorian Furtună

loading...

Comments are closed.