Alte știri

Trebuie sau nu încălzit motorul în sezonul rece? Ce spun experții

Pinterest LinkedIn Tumblr

În ajun de sezon rece, reapare veșnica întrebare a șoferilor. Trebuie sau nu de încălzit motorul înainte de pornire. Fiecare din ei vine cu propriile argumente, dar să vedem ce spun experții.

Încă anul trecut, AutoExpert a discutat cu câteva reprezentanțe oficiale din Moldova, inclusiv BMW și Porsche pentru a afla și părerea lor. Într-un glas s-a vorbit despre faptul că nu trebuie încălzit, însă cu mici diferențe și accente pe faptul că nici nu trebuie forțat motorul rece, sau, încălzit ar putea fi doar pentru o perioadă foarte scurtă.

Există o bănuială, cum că recomandarea de a nu încălzi motorul, este de fapt un instrument al marketologilor, cu care să te readucă în service-uri de reparații, pentru defecte ulterioare care ar putea părea pe parcursul exploatării. De această părere sunt automobiliștii cu zeci de ani experiență în spate, obișnuiți cu încălzirea obligatorie a motorului pe timp de iarnă.

O altă problemă legată de încălzirea motorului arată cu degetul la filtrul DPF, care se uzează mai rapid din cauza particulelor nearse de carburant, care se depozitează în celulelel filtrului pe perioada încălzirii. Deci pentru a evita o problemă, îți creezi alta.

Ecologiștii la fel, vor susține că, cantitatea de substanțe nocive aruncate în aer, este mult mai mare atunci când șoferii încălzesc mașina, prin urmare vor insista asupra faptului că odată pornit propulsorul, ”ai urcat și ai plecat”!

În orice salon auto vă vor spune că noile automobile sunt într-atât de performante și de bine gândite că nu au nevoie de nici un fel de încălzire a motorului. Chiar și așa, principiul de lucru a motoarelor cu ardere internă, fie OTTO sau Diesel, au rămas neschimbate. Prin urmare, disconfortul care îl resimte motorul va fi același, indiferent de anul de producție și tehnologiile utilizate pe acesta.

Pistoane, bloc motor, supape, ulei, amestec carburant, toate fac parte din construcția și funcționarea unui motor cu ardere internă, prin urmare frigul are efecte similare asupra oricărui motor.

După cum vedeți, doar inginerii vin cu argumente și dovezi și insistă asupra faptului că trebuie încălzit motorul. Restul însă, susțin că în sezonul rece, acest lucru este absolut inutil! Pe ascuns, vă spun că eu încălzesc motorul dimineața, deși dealerul spune că nu este necesar, dar voi?

Autoexpert.md

loading...

Comments are closed.