Politic

Trei ani de la intrarea în vigoare acordului DCFTA dintre UE și Republica Moldova. Cifrele spun totul despre succesul acestui acord!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Acum trei ani a intrat în vigoare un nou acord semnat de Republica Moldova și Uniunea Europeană. Cu această ocazie, Delegația UE în țara noastră a postat un mesaj pe facebook. Mesajul este însoțit și de un GIF, care arată cu cât s-au mărit exporturile moldovenești în țările Uniunii Europene.

„Astăzi marcăm 3 ani de la intrarea în vigoare a Acordului de constituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Acordul DCFTA susține dezvoltarea continuă a economiei Republicii Moldova și contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Datorită Acordului DCFTA, mediul de afaceri din Republica Moldova cunoaște o îmbunătățire a standardelor de calitate, în special a produselor de larg consum care pot fi exportate în orice colț al lumii.

Exporturile de produse moldovenești pe piața Europeană au crescut semnificativ grație Acordului DCFTA și astfel acesta a salvat mai multe afaceri din Rep. Moldova în perioada embargoului și a altor dificultăți economice. Suntem aici pentru a susține economia Republicii Moldova.” se spune în mesajul instituției.

Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) este un acord între UE și Republica Moldova care urmărește o relație comercială preferențială, bazată pe condiții mutual avantajoase, acordând fiecărei din aceste părți un acces mai bun pe piață, decât ce este oferit altor parteneri de comerț. Acordul de Liber Schimb urmărește eliminarea taxelor vamale de import (și export, daca există) în comerțul produselor între aceste părți. Acesta are ca scop eliminarea barierelor în comerțul serviciilor și un acces mai bun al companiilor pe piețele respective. Zonele de Liber Schimb (ZLS) stabilite de UE în relație cu partenerii săi comerciali, de obicei includ un număr de domenii, care depășesc „comerțul” obișnuit.

loading...

Write A Comment