Trei astronauţi chinezi au revenit pe pământ după o misiune de cinci luni în spaţiu

Trei astronauţi chinezi au revenit cu bine pe Terra marţi, după ce au petrecut cinci luni pe orbită la bordul staţiei spaţiale Tiangong, a anunţat televiziunea publică chineză, potrivit căreia misiunea Shenzhou-16 a fost “un succes complet”, scrie Agerpres.ro

Jing Haipeng, Zhu Yangzhu şi Gui Haichao au aterizat cu bine în proximitatea sitului Dongfeng din China la ora locală 08:11, potrivit postului de televiziune CCTV.

Imaginile TV au arătat capsula spaţială în timp ce efectua o aterizare lentă cu ajutorul unor paraşute în deşertul Gobi din nord-vestul Chinei, înconjurată de un nor dens de praf portocaliu.

“Medicii de la faţa locului şi personalul bazei au confirmat că astronauţii au o sănătate bună. Misiunea Shenzhou-16 a fost un succes complet”, a precizat CCTV.

Cei trei astronauţi au fost lansaţi în spaţiu la sfârşitul lunii şi au rămas pe orbită timp de 154 de zile, ocupându-şi timpul în principal cu experimente ştiinţifice.

Ei au realizat şi o ieşire extravehiculară ce a avut o durată de aproape opt ore.

Un nou echipaj, cel mai tânăr trimis de China în spaţiu până în prezent, îi va locui pe cei trei astronauţi după ce a ajuns la bordul staţiei spaţiale chineze Tiangong săptămâna trecută, în cadrul misiunii Shenzhou-17.

Cu o medie de vârstă de 38 de ani (contra 42 de ani pentru precedentul echipaj), Tang Hongbo, Tang Shengjie şi Jian Xinlin vor efectua “teste de sarcină utilă pentru ştiinţe şi aplicaţii spaţiale”, potrivit Agenţiei Naţionale Spaţiale din China.

Ei vor realiza şi lucrări de mentenanţă pentru repararea unor distrugeri minore cauzate staţiei chineze de deşeuri spaţiale.

Misiunea acestor astronauţi la bordul staţiei Tiangong are o durată programată de şase luni.

Astfel de experimente sunt preţioase pentru statul asiatic gigant, care are ambiţia de a trimite un astronaut chinez pe Lună până în 2030, acesta fiind marele obiectiv al unui program spaţial ce avansează cu regularitate de mai multe zeci de ani.

Beijingul investeşte de câteva decenii miliarde de euro în programul său spaţial condus de armata chineză, ceea ce i-a permis Chinei să recupereze mare parte din decalajul ce o separa de Statele Unite şi Rusia.

China a trimis primul său astronaut în spaţiu în 2003, iar staţia ei spaţială Tiangong este pe deplin operaţională de la sfârşitul anului 2022.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share