Trei cetățeni ai României sunt reținuți și documentați pentru organizarea migrației ilegale

Trei cetățeni ai României sunt reținuți și documentați pentru organizarea migrației ilegale din Republica Moldova în România pentru doi cetățeni de origine afro-asiatică. Organizatorii ar fi primit 3000 EUR de la un marocan și un libanez, pentru a le asigura trecerea ilegală a frontierei de stat.

Urmare a schimbului de informații între polițiștii de frontieră din Direcția regională VEST cu Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, și în coordonare cu Procuratura Ungheni, s-a reușit destructurarea activității infracționale a unui grup criminal organizat, specializat în organizarea migrației ilegale în spațiul Uniunii Europene, pentru persoanele din țările de risc, folosind Republica Moldova ca zonă de tranzit.

În noaptea de 20 spre 21 februarie 2023, angajații Direcţiei în comun cu cei ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Sculeni au reținut trei persoane, dintre care un cetățean român, având rolul de călăuză pentru doi cetățeni de origine afro-asiatică. În apropiere de locul reținerii, pe malul râului Prut, au fost depistate o barcă gonflabilă și un mijloc de transport, care erau folosite la transportarea migranților.

În continuarea acțiunilor de căutare, polițiștii de frontieră au reținut alți doi cetățeni români, bănuiți de implicare în activitatea infracțională. Cei doi ar fi încercat să părăsească teritoriul Republicii Moldova, prin punctul de trecere a frontierei Leușeni, pentru a se eschiva de la răspunderea penală.

A fost inițiată o cauză penală în temeiul art. 362/1 al. 3 lit. (a) Cod penal, pe faptul organizării migrației ilegale de către un grup criminal organizat.

Cercetările pe caz sunt în desfășurare, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești, persoanele se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Total
0
Shares
Total
0
Share