Alte știri

Trei oameni de creație din Moldova au fost decorați cu o distincție internațională

Pinterest LinkedIn Tumblr

Scriitorul Ion Anton, traducătorul Ivan Pilchin și pictorul Lică Sainciuc au fost distinși cu Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) pentru anul 2020. Ceremonia de înmânare a diplomelor a avut loc la Congresul Internațional IBBY care s-a desfășurat în perioada 10-12 septembrie, în orașul Moscova, relatează MOLDPRES.

Scriitorul Ion Anton a obținut această distincție pentru cartea „Vesel îndrumar pentru vestiar”, destinată preșcolarilor și elevilor din ciclul primar, pictorul Lică Sainciuc – pentru ilustrarea volumului „Moara de frig” de Dan Coman, și Ivan Pilchin – pentru traducerea cărții „Istorioarele unui dud bătrân” de Stella Nartea.

La eveniment au participat traducătorul Ivan Pilchin, președintele Consiliului Național al IBBY, directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Eugenia Bejan și directorul de onoare al aceleiași instituții, Claudia Balaban.

Solicitat de agenție, Ion Anton a menționat că pentru el este o mare onoare această distincție internațională. ”Din păcate, n-am putut lua parte la eveniment, deoarece trebuia să fiu prezent la Adunarea Generală a Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a avut loc pe 10 septembrie, eu fiind membru al Consiliului USM. Însă mă bucur mult că diploma mea și cea a lui Lică Sainciuc vor ajunge la Chișinău, grație Eugeniei Bejan, fapt pentru care îi mulțumesc”, a mai spus scriitorul.

Ion Anton s-a născut la 3 decembrie 1950, în satul Ghelăuza, raionul Străşeni. În 1977 a absolvit cu mențiune secția de jurnalistică a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova. În 1977-1987 a fost secretar general de redacție la săptămânalul „Literatura și Arta”. Începând cu 1987 și până în 1994 este secretar general de redacție și redactor-șef adjunct la revista săptămânală pentru copii și adolescenți „Florile Dalbe”. În 1994 este numit redactor-șef al aceleiași reviste. Debutează editorial cu volumul de versuri „Vamă pentru speranță” în 1983, urmat de „Viitorul ca moștenire”, apărut în 1992. A mai editat cărțile „Dincolo de formule”, „Garderoba veselă”, „Rondelurile călătorului”, „Alfabetul pe portativ” și altele. În calitate de ziarist, Ion Anton promovează instruirea filozofică a copiilor și adolescenților în pagina tematică lunară „Căderea pe gânduri” din „Florile Dalbe” și ”colorează” „petele albe” din istoria românilor în pagina lunară „Patrimoniu”. În 2000 Ion Anton a fost distins cu medalia „Meritul civic”, iar în 2010 cu „Ordinul de Onoare” şi cu Diploma de Onoare a Guvernului Republicii Moldova. Este laureat al mai multor premii literare din R. Moldova și România.

Lică Sainciuc s-a născut pe 29 iunie 1947, la Chișinău, în familia pictorilor Glebus Sainciuc și Valentina Rusu-Ciobanu. În 1971 își ia licența în arhitectură la Institutul Politehnic din Chișinău. Debutează ca scenograf și autor de păpuși la teatrele din Republica Moldova. A ilustrat peste o sută de cărți. Printre acestea se numără cele scrise de Ion Creangă, Spiridon Vangheli, Petru Cărare, Grigore Vieru, Constantin Dragomir. Este autorul desenelor din „Albinuța” și „Abecedar”. Este pictorul care a ilustrat primul „Abecedar” cu grafie latină de după 1989. Pasionat de istoria și arhitectura orașului Chișinău, semnează cărțile: ”Colina antenelor de bruiaj, Ioan Halippa”, ”Chișinăul pe vremea lui Pușkin (1820-1823) cu 333 de intersecții de Lică Sainciuc”, ”Chișinăul ascuns”.

Ivan Pilchin (născut în 1983) este poet, traducător și cercetător. A absolvit Facultatea de Drept și cea de Limbi și Literaturi Străine a Universității de Stat din Moldova. În perioada 2005-2019 a fost lector de literatură universală și germană la Catedra de Literatură Universală a USM. În prezent este șef Secție activitate editorială la Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău și traducător la postul de Radio Europa Liberă Moldova.

Cu Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) au fost distinși, în diferiți ani, scriitorii Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Vasile Romanciuc, Iulian Filip ș.a.

loading...

Comments are closed.