Alte știri

Trei raioane din nordul țării ar putea fi asigurate cu apă din Nistru

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mai multe localități din raioanele Dondușeni, Soroca şi Ocnița ar putea fi aprovizionate cu apă din râul Nistru. Un proiect în acest sens a fost înaintat la Apelul de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), transmite MOLDPRES.

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a convocat recent, la Dondușeni, grupul de lucru constituit pentru elaborarea Cererii complete de finanțare pentru nota conceptuală a proiectului de dezvoltare regională „Aprovizionare cu apă din râul Nistru pentru 32 localități din raioanele Dondușeni, Soroca, Ocnița”.

Împreună cu reprezentanți din cadrul Consiliului raional Dondușeni și experți naționali, specialiștii ADR Nord au discutat pe marginea notei conceptuale a proiectului, la Apelul pe listă de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023, cu finanțare din FNDR, desfășurat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). Nota conceptuală a proiectului investițional a fost admisă în Etapa II a Apelului pe listă.

Părțile implicate în elaborarea proiectului și-au planificat mai multe acțiuni specifice etapei incipiente a proiectului. „Dacă proiectul va fi selectat spre finanțare din FNDR, vor urma măsuri în vederea întocmirii caietelor de sarcini pentru elaborarea studiului de fezabilitate, a documentației de proiectare, costuri eligibile din FNDR, crearea prestatorului regional de gestionare a apei pentru raioanele Dondușeni, Soroca și Ocnița, dezvoltarea capacităților prestatorului regional creat, informarea și conștientizarea populației despre necesitatea regionalizării serviciului de aprovizionare cu apă”, au explicat la solicitarea MOLDPRES surse de la ADR Nord.

Membrii grupului de lucru au discutat și despre necesitatea contribuției financiare din partea administrațiilor publice locale partenere, în mărime de 10% din valoarea totală a viitorului proiect, precum și despre necesitatea asumării riscurilor și asigurării durabilității investițiilor. Valoarea totală a proiectului constituie 50 milioane de lei.

În cadrul Apelului pe listă, ADR Nord a depus patru note conceptuale de proiecte. Trei note conceptuale au fost admise în Etapa II a concursului. Bugetul total planificat în cazul celor trei note conceptuale constituie o sută de milioane de lei.

loading...

Comments are closed.