Economic

Trei sate din ţară vor participa la un proiect de dezvoltare iniţiat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură al ONU

Pinterest LinkedIn Tumblr

Trei sate din R. Moldova vor elabora și aplica planuri locale de dezvoltare rurală ca rezultat al unui proiect finanțat și implementat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO). Acesta prevede dezvoltarea capacităților de pregătire și implementare a politicii de dezvoltare rurală la nivel național, transmite MOLDPRES.

FAO a colaborat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală, pentru a organiza selectarea comunităților locale, beneficiare ale proiectului. Criteriile de alegere au inclus interesul, pregătirea și deschiderea din partea administrațiilor publice locale pentru o abordare participativă, tradițiile, patrimoniul cultural și istoric al comunităţilor. Astfel, au fost selectate localităţile Lalova (Rezina), Meleşeni (Călărași) şi Tescureni (Ungheni).

Obiectivul principal al proiectului este de a demonstra în practică cum funcționează procesul de planificare a dezvoltării comunitare, pornind de la definirea necesităților și problemelor  comunității, prin implicarea activă în pregătirea Planurilor de dezvoltare comunitară.

„Întregul proces are ca scop simularea, pe o scară mică, a unui proces participativ de dezvoltare rurală locală și testarea modului în care comunitățile locale sunt pregătite să fie mobilizate și să absoarbă finanțare. Acest lucru va consolida, de asemenea, capacitatea administrației locale la nivel comunitar și de raion, inclusiv serviciul de extensiune, în creșterea finanțării pentru dezvoltarea rurală pe viitor”, a declarat Morten Hartvigsen, manager principal FAO pentru inițiativa regională privind abilitarea micilor fermieri și a fermelor de familie pentru îmbunătățirea mijloacelor de trai și reducerea sărăciei.

În funcție de necesitățile comunităților din cadrul proiectului, FAO va pune la dispoziție un extins suport de expertiză tehnică (piscicultură, creșterea și sănătatea animalelor, producția și protecția plantelor, dezvoltarea lanțului valoric scurt, administrarea terenurilor, protecția socială, alimentația) în pregătirea celor trei planuri de dezvoltare comunitară și a planurilor de acțiune aferente. De asemenea, va oferi sprijin tehnic în evaluarea necesităților de investiții pentru cele trei comunități pilot.

Echipamentul achiziționat în cadrul proiectelor va fi folosit ca instrument demonstrativ la atelierele practice ce urmează a fi organizate.

loading...

Comments are closed.