Trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina, axată pe teme energetice, de modernizare a infrastructurii și de combatere a dezinformării

Vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, a găzduit vineri la Chișinău cea de-a treia reuniune a Trilateralei Republica Moldova-România-Ucraina la nivel de ministere de externe, care a fost axată pe teme energetice, de modernizare a infrastructurii și de combatere a dezinformării, beneficiind de participarea omologilor român și ucrainean ai șefului diplomației moldovene, Luminița Odobescu și Dmytro Kuleba.

La reuniune au mai luat parte ministrul moldovean al energiei, Victor Parlicov, ministrul adjunct ucrainean al energiei, Mikola Kolisnyk, secretarul de stat al ministerului energiei din România, Pavel Casian-Nițulescu. Trilaterala a reunit și oficiali ai ministerelor infrastructurii din cele trei state, precum și ai instituțiilor specializate în combaterea dezinformării.

Temele de discuție au cuprins proiecte energetice aflate în derulare ce vor contribui la conectarea piețelor de energie și la creșterea producției de curent electric în regiune. De asemenea, discuțiile trilaterale au vizat proiecte de dezvoltare în comun a unei infrastructuri de transport moderne, rezistente și durabile.

„Am convenit să cooperăm în mobilizarea fondurilor internaționale și a asistenței pentru consolidarea securității energetice și asigurarea dezvoltării durabile. Suntem împreună pentru a reconfirma sprijinul nostru deplin pentru Ucraina, valorile democratice și pacea în Europa. Suntem mai puternici împreună și vedem acest lucru prin susținerea pe care o oferă comunitatea internațională inclusiv procesului de reconstrucție a Ucrainei”, a spus Mihai Popșoi.

„Reuniunea de astăzi este o expresie a angajamentul României de a susține puternic procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și Ucrainei. Întâlnirea a fost pe domenii care implică toate părțile participante, precum interconectarea energetică, transporturile, combaterea dezinformării, dar și agenda europeană. Sprijinul nostru puternic, durabil și multidimensional atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina va continua. În mod special aș dori să felicit Republica Moldova și Ucraina pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE. Este un pas important, este un pas istoric pe drumul către viitorul pe care cetățenii Republicii Moldova și ai Ucrainei și-l doresc în Uniunea Europeană. Republica Moldova și Ucraina devin parte a proiectului european, singura opțiune care poate asigura cetățenilor acestora securitatea, pacea și prosperitatea pe care și-o doresc și o merită”, a menționat Luminița Odobescu, șefa diplomației de la București.

„Vreau să-mi exprim recunoștința guvernului Republicii Moldova și României, dar și mai importat moldovenilor și românilor care sprijină sincer Ucraina în acești ani cei mai dificili. Faptul că ați primit oamenii noștri care au fugit de război este foarte mult apreciat. Voi ajutați Ucraina să câștige. Doar victoria Ucrainei în acest război și restaurarea unei păci juste va asigura ca toate cele trei națiuni se vor bucura de creștere și stabilitate și un viitor liber în Uniunea Europeană”, a declarat Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de externe”, a declarat Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de externe.

La finalul reuniunii a fost semnat un Memorandum privind cooperarea regională în combaterea dezinformării și o Declarație Comună, care subliniază principalele elemente ale agendei și ale angajamentului celor trei state pentru dezvoltarea cooperării trilaterale.

Primele două reuniuni în acest format au avut loc la Odesa pe 15 septembrie 2022 și pe 13 aprilie 2023 la București.

Total
0
Shares
Total
0
Share