Tudor Ulianovschi face dezvăluiri: ”Plahotniuc nu m-a vrut premier și mi-a atacat familia de o manieră inumană”

Tudor Ulianovschi, fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene
 

Tudor Ulianovschi, fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Filip, a dezvăluit că în 2019 a fost propus pentru funcția de prim-ministru de către ambasadorul SUA de atunci în Republica Moldova. Propunerea ar fi venit în contextul unui posibil guvern de tranziție, menit să conducă țara până la alegerile parlamentare anticipate. Conversația în acest sens ar fi avut loc între Derek Hogan și Vlad Plahotniuc, care ar fi considerat că Ulianovschi ar putea fi un candidat potrivit pentru un premier tehnocrat într-o perioadă de instabilitate politică, informează CURENTUL.

„Plahotniuc a refuzat propunerea pentru că știa că pe mine nu are niciun compromat. Aș fi fost un prim-ministru incontrolabil de către el”, a declarat Tudor Ulianovschi la emisiunea „Puterea a Patra”, precizând că el a aflat despre discuția lui Hogan și Plahotniuc mult mai târziu.

Fostul ministru a declarat că niciodată nu a avut o relație bună cu conducerea de vârf a Partidului Democrat și nici cu premierul de atunci Pavel Filip. „Am fost un ministru tehnocrat care mereu s-a opus lucrurilor în privința cărora aveam dubii”, a spus el.

Ulianovschi a dezvăluit că, după discuția dintre Hogan și Plahotniuc, cel din urmă a început o amplă campanie de presiune asupra familiei Ulianovschi.

„Vlad Plahotniuc s-a supărat rău și a început o perioadă de calvar pentru mine și familia mea. Au trimis Curtea de Conturi la minister. Inspectorii au stat trei săptămâni la minister și au plecat de acolo cu unul dintre cele mai curate rapoarte ale Curții. Au rechemat-o pe soția mea de la Geneva, unde activa în calitate de reprezentant al Ministerului Economiei la OMC. Au strigat la ea și au impus-o să revină acasă în decurs de trei zile, lucru contrar legii. Fiica mea își făcea studiile acolo, era în plin an școlar. În urma acestor presiuni, soția mea a pierdut o sarcină destul de avansată, pe care am așteptat-o mulți ani. Colegii mei de atunci, de la minister, cunosc aceste episoade. Au fost alături de noi și ne-au susținut!”, a povestit fostul ministru.

Amintim că, în funcția de Ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, a reușit în anul 2018, în exclusivitate, să convingă membrii adunării Generale a ONU să adopte, cu 64 de voturi „pentru” și 15 „împotrivă” rezoluția Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. În 2020 a fost unul din cei 8 candidați la funcția de Director General al Organizației Mondiale a Comerțului. Totodată, Tudor Ulianovschi este membrul Consiliului de Directori a Asociației Americane de Energie Regenerabile, membru al Consiliului de Administrare a Asociației Canadiene de Energie Regenerabile, membru al Asociației Americane de Business cu Statele din Europa Centrală și de Est.

Total
0
Shares
Total
0
Share