Tudor Ulianovschi: Subiectul privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană va fi supusă dezbaterilor la Adunarea Generală ONU din 22 iunie

armata rusa transistria, armata rusa, regiunea transnistreana, adunarea generala onu, separatism moldova, armata rusa moldova, tudor ulianovschi

Proiectul de rezoluţie, propus de Republica Moldova, privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană va fi supus dezbaterilor la Adunarea Generală ONU din 22 iunie. Asta după ce autorităţile de la Chişinău au reînregistrat la Secretariatul ONU cererea de examinare a proiectului şi aceasta a fost acceptată.  Despre acest lucru a anunţat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul unui briefing de presă, scrie Publika.

Anul trecut diplomaţia moldovenească a întreprins o serie de acţiuni în vederea adoptării în cadrul ONU a unor decizii pertinente vizând retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Această iniţiativă a fost formulată în mod expres de prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip în discursul rostit de la tribuna Adunării Generale a ONU la 22 septembrie 2017.

În acest context s-au făcut auzite în spaţiul public şi anumite note critice la adresa Guvernului precum că acesta şi-a schimbat poziţia revocându-şi această iniţiativă de la ONU. Evoluţiile ulterioare în acest proces precum şi măsurile întreprinse de diplomaţia moldovenească au demonstrat că tactica noastră a fost una corectă şi eficientă.

În acadrul acestui briefind vreau să anunţ că Guvernul nu s-a dezis de iniţiativa sa. Recent Secretariatul Naţiunilor Unite a înregistrat proiectul de rezoluţie înaintat de Republica Moldova, intitulat “Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe terotoriul Republicii Moldova.Pentru moment se depun eforturi în scopul asigurării unui sprijin cât mai larg al statelor ONU. Avem deja 10 state care au şi co-autorat proiectul rezoluţiei respective. Acest proiect de rezoluţie va fi fi examinat la 22 iunie 2018 în cadrul şedinţei Adunării Generale a ONU. “, a spus Ulianovschi.

Deşi este un proiect bazat pe angajamentele asumate de Federaţia Rusă şi pe necesitatea retragerii trupelor sale, conform principiilor de drept internaţional şi Cartei ONU, aşteptăm ca ţările ONU să ne susţină bazându-se tot pe aceleaşi principii de drept internaţional şi principiile Cartei ONU, demonstrând solidaritate cu demersul Republicii Moldova. 

Este important de menţionat faptul că autorităţile moldoveneşti instită asupra retragerii necondiţionate şi complete a grupului operativ al trupelor ruse în virtutea aflării ilegale a acestora pe terotoriul Republicii Moldova, dar nu şi a contigentului rotativ care face parte din componenta militară a Comisiei Unificate de Control dislocat în raioanele de est ale Republicii Moldova în baza prevederilor acordului moldo-rus de încetare a focului din 21 iulie 1992″, a spus ministrul MAEIE.

Amintim că joi, în cadrul întrunirii Comisiei Unificate de Control, Chișinăul a menționat că, pe şoseaua Tiraspol – Râbnița, au fost observate trei coloane cu blindate care ar aparține Grupului Operativ al Trupelor Ruse.

Mai mult, acestea erau însoțite de automobilele speciale ale așa numitei poliții din regiunea separatistă.

La solicitarea Chișinăului, Tiraspolul a menționat că tehnica militară se află în locurile de dislocare permanentă și nu circulă prin zona de securitate.

Reprezentanții Rusiei în Comisia Unificată de Control au declarat că se vor informa asupra acestui caz.

Amintim că, potrivit Declarației Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, adoptată în 1999, Rusia s-a angajat să-şi retragă armata de pe teritoriul Moldovei până la sfârșitul anului 2002. Lucru care nu s-a întâmplat.

Trupe rusești au ajuns în stânga Nistrului încă în 1992.

Acestea păzesc și depozitele militare din regiunea transnistreană, unde se păstrează peste 20 de mii de tone de muniții.

Scoaterea lor de pe teritoriul din stânga Nistrului a început în 2001, fiind însă întreruptă de către partea trasnistreană din cauza unor tensiuni cu Chișinăul.

Total
0
Shares
Total
0
Share