Externe

Turcia aşteaptă un „răspuns scris” din partea Suediei şi Finlandei pentru a debloca aderarea celor două țări la NATO

Pinterest LinkedIn Tumblr

Turcia aşteaptă un răspuns scris din partea Suediei şi Finlandei înainte de a-şi ridica obiecţiile faţă de aderarea acestora la NATO, a anunţat miercuri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

„Am trimis solicitările noastre scrise către aceste două ţări. Acum aşteptăm răspunsul lor scris”, a spus Cavusoglu.

Fără a detalia solicitările, ministrul a precizat că nu este vorba doar de o „schimbare a unor legi” din cele două ţări nordice, referindu-se la Suedia, care şi-a anunţat intenţia de a-şi consolida legislaţia privind lupta împotriva terorismului, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Acest răspuns poate fi sub forma unei legi sau o altă formă”, a adăugat Cavusoglu.

De asemenea, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a repetat miercuri în faţa parlamentarilor partidului său – Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) – că „în ceea ce priveşte NATO, atâta timp cât Suedia şi Finlanda nu adoptă măsuri concrete privind lupta împotriva terorismului, poziţia noastră nu se va schimba”.

Ankara acuză ambele ţări că adăpostesc militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificat drept terorist de către Turcia şi aliaţii săi occidentali.

Premierul finlandez Sanna Marin a cerut marţi un acord cu Ankara înainte de summitul Alianţei Atlantice de la sfârşitul lunii iunie, în caz contrar riscând ca aderarea ţării sale şi a Suediei să fie „îngheţată” .

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni, în Suedia, că NATO „lucrează din greu” pentru a rezolva problemele „legitime” ridicate de Turcia.

„Domnul Stoltenberg îşi exprimă întotdeauna opiniile cu sinceritate şi depune eforturi pentru a răspunde preocupărilor Turciei. Apreciem eforturile sale”, a spus Cavusoglu.

loading...

Comments are closed.