Externe

Turcia încearcă să repare relația cu Franța, după insultele lui Erdogan: „Prietenia franco-turcă a depășit numeroase obstacole”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Turciei, Recep Erdogan, susține că vrea ca Turcia să coopereze cu Franța „în lupta împotriva terorismului și pentru stabilitate în Orientul Mijlociu”. Liderul de la Ankara a discutat în acest sens cu președintele francez, Emmanuel Macron, în situația în care Turcia încearcă să revină la relații cordiale cu Franța.

„Putem aduce o contribuţie semnificativă la stabilitatea şi pacea din Europa până în Caucaz şi din Orientul Mijlociu până în Africa. Există, de asemenea, măsuri pe care le putem lua împreună împotriva organizaţiilor teroriste”, i-a declarat Recep Tayyip Erdogan lui Emmanuel Macron în cursul unui videoconferinţe, potrivit unui raport difuzat de preşedinţia de la Ankara, citat de Agerpres. „Turcia doreşte să coopereze cu Franţa în toate aceste domenii”, a adăugat el, apreciind că are un „mare potenţial” colaborarea dintre Ankara şi Paris.

Discuția dintre cei doi lideri este prima din septembrie, moment în care relația dintre cele două țări a devenit extrem de tensionată. Cei doi au avut schimburi de replici tăioase, iar președintele turc a recurs inclusiv la insulte, atacând „sănătatea mintală” a lui Emmanuel Macron. În octombrie, Ankara a lansat un apel la boicotarea produselor franceze.

În prezent însă, când încearcă să repare relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană în special pe fondul problemelor economice, Recep Tayyip Erdogan şi-a îndulcit tonul şi a făcut multe declaraţii liniştitoare în ultimele săptămâni.

În timpul videoconferinţei, el a subliniat marţi că „prietenia franco-turcă a depăşit numeroase obstacole” de la începuturile sale în secolul al XVI-lea sub domnia regelui Francisc I şi a sultanului Suleiman Magnificul.

Preşedinţia turcă nu a menţionat, totuşi, în raportul său situaţia profesorilor de franceză de la prestigioasa Universitate Galatasaray din Istanbul, lipsiţi recent de permisele lor de muncă şi ameninţaţi cu expulzarea în orice moment, o situație care îngrijorează guvernul de la Paris.

loading...

Comments are closed.