TV8: Nici votată în funcție, Natalia Gavrilița are deja bodyguard de la SPPS, dat de Maia Sandu

Candidata propusă de Maia Sandu la funcția de premier, Natalia Gavrilița, beneficiază deja de bodyguard de la SPPS. Echipa TV8 a surprins-o, ieri, la sediu PAS, fiind însoțită de un agent de pază.

Despre faptul că Natalia Gavrilița, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, candidata propusă de Maia Sandu la funcția de prim-ministru, beneficiază oficial de pază de stat s-a aflat ieri. Surprinsă în timp ce intra în sediul PAS, Gavrilița era supravegheată de un agent de pază. Acesta a evitat, însă, să ne ofere mai multe detalii.

„Să ne spuneți din ce moment ați început să-i asigurați protecție și pază doamnei Gavrilița?
– Toate declarațiile la serviciul de presă al Serviciului Protecție și Pază de Stat.
– Are și mașină de serviciu? Acasă i-a fost instalată o cabină?
– Toate declarațiile se fac acolo.”

Contactată de redacția Telegraph.md, Olga BACIU, purtător de cuvânt al SPPS, a răspuns că Natalia Gavrilița beneficiază de întregul spectru de măsuri de protecție și pază, dar va reveni cu detalii despre dispoziția oficială.

Totuși, potrivit Legii SPPS, persoanele beneficiare de protecţie de stat sunt demnitari ai Republicii Moldova, demnitari străini pe timpul şederii lor în Republica Moldova, membrii lor de familie, cărora li se asigură protecţie în conformitate cu prezenta lege. Din categoria demnitarilor Republicii Moldova care beneficiază de protecţie de stat fac parte: Preşedintele Republicii Moldova, Preşedintele Parlamentului, Prim-ministrul, ex-Preşedintele Republicii Moldova, ex-Preşedintele Parlamentului, ex-Prim-ministrul, pe perioada stabilită de legislaţie. Președintele Republicii Moldova dispune acordarea protecţiei şi altor demnitari sau membrilor lor de familie, la solicitarea scrisă a instituţiilor interesate sau din iniţiativă proprie, dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informaţii despre organizarea de acţiuni prin care s-ar atenta la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi sănătatea lor.

Mai mult, Legea nr.199/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, demnitarii sunt persoane care exercită funcţii de demnitate publică în temeiul Constituţiei, al prezentei legi şi al altor acte legislative. Ocuparea funcţiei de demnitate publică are loc prin alegeri sau prin numire, în condiţiile legii.

Astfel, legile menționate mai sus nu permit acordarea serviciilor de pază de stat candidaților la funcția de premier, decât persoanelor deja alese sau numite în funcții de demnitate publică.

SPPS va reveni cu o reacție oficială.

Total
0
Shares
Total
0
Share