Externe

Ucraina a dat Rusia în judecată la CEDO pentru „asasinate ţintite” împotriva unor opozanţi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ucraina a dat în judecată Rusia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, acuzând-o de comiterea unor operaţiuni de asasinate ţintite împotriva unor presupuşi opozanţi, a anunţat marţi CEDO într-un comunicat de presă.

Potrivit sesizării depuse vinerea trecută, aceste asasinate au fost comise în Rusia şi pe teritoriul altor state, între care alte state membre ale Consiliului Europei, în afara unei situaţii de conflict armat, relatează AFP, citată de Agerpres.

Această cerere într-o cauză interstatală, procedură prin care un stat îl dă în judecată pe altul la CEDO, este a noua la număr introdusă de Kiev împotriva Moscovei, dintre care patru sunt în curs de examinare la Curte, braţul judiciar al Consiliului Europei, ale cărei membre sunt Rusia şi Ucraina.

Guvernul ucrainean acuză de asemenea Rusia că nu a anchetat aceste operaţiuni de asasinare şi de organizare deliberată a unor operaţiuni de disimulare având ca scop contracararea eforturilor de găsire a celor responsabili, continuă Curtea, fără să ofere alte detalii cu privire la respectivele asasinate.

Kievul face astfel referire la o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind dreptul la viaţă, adaugă CEDO.

Celelalte plângeri în cauze interstatale depuse de Kiev împotriva Moscovei şi aflate în curs de examinare vizează evenimente survenite în estul Ucrainei, inclusiv tragedia avionului MH17 al companiei Malaysian Airlines, doborât în iulie 2014numeroase încălcări ale Convenţiei’ în Crimeea, precum şi un ‘incident naval produs în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, în 2018, şi care a condus la capturarea a trei nave ale marinei ucrainene împreună cu echipajele lor.

Anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, soldat până în prezent cu aproape 13.000 de morţi.

loading...

Comments are closed.