Ucraina a finalizat completarea chestionarului de aderare la UE

Ucraina a finalizat completarea chestionarului înmânat de Comisia Europeană săptămâna trecută şi etapă procedurală necesară pentru ca executivul de la Bruxelles să poată emite avizul solicitat de statele membre pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

Şeful adjunct al Biroului Preşedinţiei ucrainene, Ihor Zhovkva, a anunţat că formularul necesar pentru obţinerea statutului de candidat la Uniunea Europeană a fost completat în întregime, informează Ştirile TVR.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe 8 aprilie, atunci când s-a aflat în vizită în Ucraina,  chestionarul care va constitui un punct de plecare în decizia pe care Uniunea Europeană o va lua privind aderarea Ucrainei. Zelenski i-a transmis lui von der Leyen în acel moment că, într-o săptămână, chestionarul va fi gata.

Chestionarul reprezintă un document oficial prin care Uniunea Europeană evaluează disponibilitatea unei ţări care a depus cererea de aderare de a dobândi statutul de ţară candidată şi de a începe negocierile de aderare cu UE. Acesta constă în câteva mii de întrebări pe baza cărora instituţiile competente ale unei ţări pregătesc informaţii privind situaţia existentă în toate domeniile criteriilor politice şi economice şi în 33 de capitole din acquis-ul Uniunii Europene. Pe baza răspunsurilor transmise, Comisia Europeană elaborează Avizul privind cererea de aderare la Uniunea Europeană, necesar pentru ca statele membre să decidă acordarea statutului de ţară candidată Ucrainei şi declanşarea negocierilor oficiale pentru fiecare capitol de aderare în parte.

La 28 februarie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană pe fondul invaziei militare a Rusiei asupra ţării sale, stârnind un efect de domino politic şi simbolic care a încurajat Georgia şi Republica Moldova să facă acelaşi lucru.

Ulterior, cele 27 de state membre ale UE au convenit la data de 7 martie iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale Uniunii Europene, solicitând Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

La 11 martie, la Versailles, cei 27 de şefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au recunoscut “aspiraţiile europene şi alegerea căii europene de către Ucraina” şi au cerut Comisiei Europene să îşi prezinte avizele cu privire la cererile de aderare la UE depuse de Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

De altfel, Comisia Europeană a înmânat luni, 11 aprilie, la Luxemburg, Republicii Moldova şi Georgiei chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE pe care autorităţile de la Chişinău şi de la Tbilisi vor trebui să-l completeze în vederea declanşării oficiale şi formale a procesului de aderare la Uniune.

 

 

Total
0
Shares
Total
0
Share