Ucraina a lansat un atac major cu drone și rachete asupra regiunilor rusești în această noapte, provocând pagube la cel puțin două fabrici și forțând închiderea școlilor într-un oraș important din sudul Rusiei, potrivit oficialilor și mass-mediei ruse, informează telegraph.md, cu referire la Reuters.
Canalul Telegram Shot a raportat că Rusia a doborât peste 200 de drone ucrainene și cinci rachete balistice ATACMS fabricate în SUA.
”Inamicul a organizat un atac masiv combinat asupra teritoriului regiunilor rusești”, a declarat bloggerul militar Two Majors.
Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk din vestul Rusiei, a spus că Ucraina a lansat un atac masiv cu rachete, dar nu a precizat ce tip de rachete au fost utilizate. Ministerul rus al apărării, care raportează astfel de atacuri, nu a făcut niciun comentariu la moment. Reuters nu a putut confirma imediat informațiile.
În orașul rus Engels, unde se află o bază aeriană cu bombardiere nucleare ale Rusiei, guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin, a declarat că o întreprindere industrială a fost avariată de o dronă, fără a oferi alte detalii.
Busargin a menționat că orele în școlile din Saratov și Engels se vor desfășura online. Restricții de zbor au fost impuse în Kazan, Saratov, Penza, Ulyanovsk și Nizhnekamsk, a anunțat autoritatea de aviație civilă din Rusia.
Nizhnekamsk, din republica Tatarstan, găzduiește rafinăria Taneco. Shot a raportat că sirenele de alarmă au fost activate la rafinărie. Reuters nu a putut verifica imediat aceste informații.
În 21 noiembrie, Rusia a lansat o nouă rachetă balistică hipersonică cu rază intermediară, cunoscută sub numele de ”Oreshnik” (Alun), asupra Ucrainei, pe care președintele Vladimir Putin a descris-o ca un răspuns direct la atacurile ucrainene asupra Rusiei cu rachete americane și britanice.
După aceste atacuri, Putin a declarat că războiul din Ucraina escaladează către un conflict global, după ce Statele Unite și Marea Britanie au permis Ucrainei să lovească Rusia cu armele lor, și a avertizat Occidentul că Moscova ar putea riposta.
Președintele ales Donald Trump a pledat pentru un armistițiu și negocieri pentru a pune capăt rapid războiului, punând astfel sub semnul întrebării sprijinul pe termen lung al Washingtonului pentru Ucraina.
Invazia Rusiei în Ucraina, începută în 2022, a lăsat zeci de mii de morți, milioane de oameni strămutați și a declanșat cea mai mare criză în relațiile dintre Moscova și Occident de la Criza Rachetelor din Cuba din 1962.