Alte știri

Ucraina a primit primele doze de vaccin anti-Covid, după două luni de la începerea campaniilor de imunizare în țările europene

Pinterest LinkedIn Tumblr

După mai multe întârzieri, Ucraina, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a primit marți primele doze de vaccinuri AstraZeneca împotriva Covid-19 și speră să poată lansa cât mai curând campania de imunizare a grupurilor prioritare, începând cu medicii și soldații, scrie Reuters.

Primul lot de 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca produs de Serum Institute of India şi comercializat sub denumirea de Covishield a sosit în cursul dimineţii pe aeroportul din Borispol de lângă Kiev, a indicat Ministerul ucrainean al Sănătăţii.

Autoritățile ucrainene au fost dur criticate pentru că, spre deosebire de celelalte țări europene care au început campaniile de imunizare de mai bine de două luni, Ucraina nu a reușit să obțină nicio doză de vaccin până acum.

După ce a refuzat să cumpere vaccinul rusesc Sputnik V din Rusia, Ucraina a cerut ajutor din partea statelor membre ale UE pentru a-și putea vaccina populația de 41 de milioane de oameni.

În faţa înmulţirii întârzierilor în livrările cu vaccin Pfizer/BioNTech, ministrul Sănătăţii, Maksim Stepanov, s-a deplasat în cele din urmă personal în India pentru a superviza importul primului lot de Covishield.

Iniţial, guvernul anunţase începerea campaniei de vaccinare pentru mijlocul lunii februarie cu serul de la Pfizer/BioNTech furnizat în cadrul programului ONU Covax. În prezent, media ucrainene scriu că livrarea primelor doze ale acestui vaccin ar putea avea loc la începutul lunii martie.

Fostă republică sovietică, cu o populaţie de peste 41 de milioane de locuitori, Ucraina a înregistrat până acum peste 1,3 milioane de cazuri de infecţii cu COVID-19 și peste 25.309 decese asociate coronavirusului.

loading...

Comments are closed.