Externe

Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Federația Rusă. Ambasada rusă de la Kiev – evacuată

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ambasada Rusiei la Kiev a început să evacueze astăzi, 23 februarie, angajații din cadrul instituției, informează Realitatea.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

De menționat că, exact cu o zi înainte, Ministerul de Externe a anunțat că în viitorul foarte apropiat, Moscova va evacua personalul misiunii diplomatice din Ucraina.

Potrivit informației, situația la ambasadă este calmă. Poliția și Garda Națională sunt de serviciu, în același timp, nu au loc mitinguri sau acțiuni.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Kievul a rupt relațiile diplomatice cu Rusia. La rândul său, ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba consideră că rușii ar fi trebuit opriți încă în 2014. Potrivit acestuia, departamentul a analizat consecințele și a ajuns la concluzia că acum o astfel de decizie este doar în interesul țării.

În același timp, Moscova nu dorește să rupă relațiile diplomatice cu Kievul, a spus Andrei Rudenko, șef adjunct al Ministerului de Externe al Rusiei. El a adăugat că acordurile de la Minsk nu mai sunt valabile tocmai din vina Kievului.

Anterior, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Rusia Vasili Pokotilo a fost rechemat la Kiev pentru consultări din cauza deciziei Moscovei de a recunoaște Republicile Populare Lugansk și Donețk.

În ultimele săptămâni, situația din Donbas a escaladat: Kievul a concentrat cea mai mare parte a armatei pe linia de contact și trage în mod regulat în miliții, inclusiv folosind echipamente interzise.

Din cauza amenințării invaziei Ucrainei în republicile autoproclamate, femeile, copiii și bătrânii au început să fie evacuați în regiunile rusești. În această situație, pe 19 februarie, liderii DPR și LPR au apelat la Rusia cu o cerere de recunoaștere a independenței celor două teritorii.

Pe 21 februarie, președintele Vladimir Putin a declarat că este necesară recunoașterea imediată a suveranității LPR și RPD și a semnat decretele relevante.

De asemenea, Putin a dat instrucțiuni să fie asigurată pacea în republici. După cum a explicat șeful statului, o astfel de decizie a fost luată întrucât cei care au pornit pe calea vărsării de sânge, violenței și fărădelegii nu recunosc nicio altă soluție a conflictului din Donbas, cu excepția celei militare.

loading...

Comments are closed.