Externe

Ucraina este pregătită să ofere Rusiei – un coridor pentru retragerea trupelor militare din Transnistria

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ucraina este pregătită să ofere Rusiei un coridor pentru retragerea trupelor acesteia din Transnistria. Despre aceasta a anunțat azi reprezentantul special al Kievului în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, Viktor Krâjanovski, transmite presa de la București.

Ucraina este de acord cu retragerea trupelor ruseşti din Transnistria prin teritoriul ucrainean, a declarat Viktor Krâjanovski în cadrul unei dezbateri pe tema „Capcanele reglementării transnistrene: cum să le evităm?”, desfăşurată marţi la Kiev. Ucraina, la fel ca Rusia fac parte din formatul de negocieri privind reglementarea transnistreană „cinci plus doi” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus SUA şi UE ca observatori).

„Chiar şi astăzi suntem gata ca teritoriul nostru să fie folosit în acest scop, deoarece poziţia noastră principială este că trupele ruse trebuie să fie retrase din Transnistria, ele ar fi trebuit retrase demult de acolo”, a afirmat diplomatul ucrainean, reiterând că poziţia Kievului în această problemă este neschimbată şi, prin urmare, Ucraina este pregătită să ofere toată asistenţa posibilă în acest scop„, a declarat oficialul ucrainean.

În acelaşi timp, el a evocat declaraţia recentă a vicepremierului Dmitri Rogozin că Rusia nu îşi va retrage trupele din Transnistria. În plus, potrivit lui Krâjanovski, Duma de Stat rusă (camera inferioară a Parlamentului de la Moscova) a motivat că trupele şi muniţiile ruseşti nu pot fi evacuate din regiunea transnistreană din cauza situaţiei instabile din Ucraina.

Anterior, premierul Pavel Filip a spus că ȘI Republica Moldova este gata să ajungă la un acord cu Ucraina privind retragerea trupelor ruseşti din regiunea separatistă transnistreană prin teritoriul ucrainean.

Amintim că la ora actuală în Transnistria staţionează Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR / fosta Armata a 14-a), care numără aproximativ peste o mie de militari înarmați.

loading...

Comments are closed.