Alte știri

Ucraina interzice vaccinurile ruseşti pe teritoriul ei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul ucrainean a interzis orice omologare de vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate sau produse în Rusia, potrivit unei decizii publicate miercuri seară, citată joi de France Presse.

Ideea dezvoltării vaccinului Sputnik V în Ucraina, care încă nu are un vaccin, este respinsă de autorităţile pro-occidentale de la Kiev, care consideră că Moscova, ce susţine o rebeliune armată în estul ţării, se foloseşte de injecţii ca armă geopolitică.

„Omologarea de vaccinuri” împotriva COVID-19 „dezvoltate sau produse în ţara agresoare (…) este interzisă”, se arată în rezoluţia guvernului adoptată luni dar publicată două zile mai târziu.

Ucraina a declarat oficial Rusia „ţară agresoare” după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi începutul războiului cu separatiştii proruşi din est.

La 1 februarie, separatiştii au anunţat începutul campaniei de vaccinare cu Sputnik V în teritoriile pe care le controlează.

Guvernul de la Kiev a dat vina pe concurenţa ţărilor bogate pentru problemele sale de aprovizionare cu vaccinuri şi a cerut ajutor european.

În următoarele săptămâni, el aşteaptă livrarea primului lot de vaccinuri ca parte a programului ONU Covax ce ar trebui să-i furnizeze în total 8 milioane de doze.

Kievul se bazează de asemenea pe 12 milioane de doze de vaccinuri dezvoltate de grupurile britanic AstraZeneca şi american Novavax şi fabricate de Indian Serum Institute.

Ucraina intenţionează de asemenea să achiziţioneze 1,9 până la 5 milioane de doze de vaccin chinezesc Sinovac, deşi eficacitatea acestuia este de cel puţin 70%.

Fostă republică sovietică cu aproximativ 40 milioane de locuitori, Ucraina a înregistrat până acum peste 1,2 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care mai mult de 24 000 de decese.

sursa: Jurnal.md

Citește și: Situația pârtiilor de schi din Europa. Stațiunea unde pasionații urcă la pas pe munte

loading...

Comments are closed.