Alte știri

Ucraina, Rusia și Donbass au EȘUAT în semnarea unui armistițiu în regiunea de conflict

Pinterest LinkedIn Tumblr

Negociatori ucraineni, ruși și reprezentanți ai separatiștilor nu au reușit să se pună de acord cu privire la un nou armistițiu în Donbas (estul Ucrainei) odată cu apropierea Paștelui ortodox, au anunțat joi mediatori ai OSCE, informează Agerpres.ro

„Din păcate, niciun acord nu a fost încheiat”, a indicat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al delegației ucrainene Oleksi Arestovici, citat de Interfax-Ukraina, a spus totuși că discuțiile au fost „constructive” și că „consultările vor continua”.

Considerată pe scara largă drept susținătorul separatiștilor, Moscova a acuzat Kievul de „blocarea propunerilor ruse cu privire la mecanismele de prevenire a încălcărilor armistițiului, expuse prin vocea reprezentantului său Boris Grîzlov.

De la începutul anului, ciocnirile între forțele ucrainene și separatiști s-au înmulțit după un armistițiu pe larg respectat în a doua jumătate a anului 2020.

Circa 30 de soldați ucraineni au fost uciși de la 1 ianuarie a.c. față de un total de 50 în decursul întregului an 2020. Joi, un militar a fost rănit, potrivit armatei ucrainene. Separatiștii au raportat la rândul lor aproximativ 20 de combatanți uciși din ianuarie până în prezent.

În paralel, tensiunile au crescut în relația cu Moscova, care a desfășurat – oficial pentru exerciții – până la 100.000 de soldați în ultimele săptămâni în apropiere de frontiera ucraineană și în peninsula anexată Crimeea.

Rusia a anunțat săptămâna trecută retragerea trupelor sale din zonele de frontieră, dar tensiunile pe linia frontului nu au scăzut, potrivit Ucrainei și OSCE.

„Nu văd ca această retragere să fi îmbunătățit situația. Mai degrabă a eliminat riscul extinderii războiului”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată președinției ucrainene.

Citește și: Parlamentul European a votat certificatul verde digital pentru cetățenii UE

 

loading...

Comments are closed.