Alte știri

Ucraina va primi un milion de doze de vaccin anti-COVID-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ucraina va obţine „în viitorul apropiat” un milion de doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a-şi lansa prima campanie de vaccinare, a anunţat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, informează Agerpres.

Ucraina, una dintre cele mai sărace țări din Europa și cu un sistem de sănătate slab dezvoltat, nu a primit, până în prezent, nici măcar o doză de vaccin împotriva noului coronavirus.

„Avem veşti bune despre vaccinul împotriva COVID-19. Vaccinarea va începe din februarie”, a dat asigurări Volodimir Zelenski într-un Mesaj către naţiune publicat de serviciul său de presă.

„Primul milion de doze de vaccinuri produse de un important grup internaţional va fi livrat în viitorul apropiat”, a mai afirmat el.

Acest număr va fi însă departe de necesarul fostei republici sovietice cu o populaţie de circa 40 de milioane de locuitori.

Polonia vecină, membră a UE, a rezervat aproape 60 de milioane de doze de vaccin pentru populaţia sa de 38 de milioane de locuitori.

Volodimir Zelenski a afirmat că situaţia epidemică în ţară rămâne „stabilă, sub control şi mai puţin ameninţătoare decât în primăvară”, îndemnându-şi compatrioţii „să respecte regulile de siguranţă”.

Kievul se bazează pentru moment numai pe cele 8 milioane de doze promise în cadrul Covax, program creat de ONU ce asigură un acces echitabil la vaccinuri, şi pe între 1,9 milioane – 5 milioane de doze din vaccinul chinezesc CoronaVac, dacă eficacitatea lui va fi confirmată.

Volodimir Zelenski a ridicat această problemă de acces în faţa ţărilor bogate şi a solicitat recent Uniunii Europene să-şi ajute vecinii din est.

Potrivit unui recent sondaj, mai mult de jumătate din populaţia Ucrainei (între 52% şi 56%) afirmă că este dispusă să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Până în prezent, Ucraina a înregistrat circa 1,2 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care 22.000 de decese.

 

 

 

 

 

 

 

 

loading...

Comments are closed.