Alte știri

Ucrainenii au confiscat sticle de vodcă facută din merele de la Cernobîl

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un investitor britanic s-a plâns că autoritățile ucrainene i-au confiscat peste 1.500 de sticle de vodcă de clasă premium, pe care a produs-o din merele cultivate în apropierea zonei dezastrului nuclear de la Cernobîl.

Vodca este produsă și comercializată sub brandul ”Atomik” de compania Chernobyl Spirit Company, fondată de Jim Smith, profesor în științe de mediu la Universitatea Portsmouth, transmite Mold-street.com.

Acesta a menționat într-un comunicat că autorutățile ucrainene nu au pretenții față de locația unde au fost recoltate merele sau procesul de fabricare a băuturii, ci l-au acuzat pe investitor de faptul că a folosit accize ucrainene false – „ceea ce nu este adevărat, deoarece sticlele sunt clar marcate cu accize britanice, fiind destinate pentru piața din Regatul Unit”.

„Atomik” este primul produs de consum cu originea în zona Cernobîl, propus vreodată consumatorilor din anul 1986, când a avut loc tragedia.

Compania pretinde că procesul de distilare reduce dramatic radioactivitatea, iar 75% din profit este reinvestit în locuri de muncă și nevoile comunității locale.

Lotul experimental din 1.500 de sticle urma să ajungă în Marea Britanie în luna curentă, iar profesorul a investit în această afacere nu doar banii proprii, ci și cunoștințele acumulate în domeniul impactului accidentelor nucleare asupra mediului și sănătății pe parcursul ultimilor 30 de ani.

Investitorul a atras atenția că terenul cu meri se află în afara zonei contaminate și nu prezintă pericol pentru agricultorii locali, care locuiesc nestingeriți acolo – fapt ce nu a fost negat de autorități.

Poliția nu a comentat cazul, iar avocatul companiei Chernobyl Spirit Company a oferit un interviu pentru publicația online USA Today, în care vorbește despre consecințe reputaționale pentru Ucraina ca destinație de afaceri.

Comunicatul companiei, care are statut de întreprindere socială, vis-a-vis de acțiunile polițiștilor, este aici.

 

loading...

Comments are closed.