UE a adoptat un sprijin de 41 de milioane de euro pentru Armata Republicii Moldova

 

La 4 aprilie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat un suport de asistență în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Măsura de sprijin este parte a Instrumentului european pentru pace (EPF). Acesta vizează consolidarea securității naționale, a stabilității și a rezilienței în sectorul apărării în contextul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

Suportul adoptat, în valoare de 41 de milioane de euro, este prevăzut pentru o perioadă de 40 de luni și va finanța furnizarea de echipamente neletale în următoarele domenii: mobilitate, supraveghere aeriană, război electronic și echipamente logistice.

Bazându-se pe sprijinul acordat anterior de EPF, măsura de asistență urmărește să permită Forțelor Armate ale Republicii Moldova să își sporească eficiența operațională, să accelereze conformitatea cu standardele UE și interoperabilitatea și, astfel, să protejeze mai bine civilii în situații de criză și de urgență. De asemenea, această măsură vizează consolidarea capacităților Republicii Moldova în vederea participării acesteia la misiunile și operațiunile militare ale UE în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).

Măsura a fost solicitată de Republica Moldova la 5 februarie 2023 și va completa alte măsuri de asistență adoptate în mai 2023, iunie 2022 și decembrie 2021.

Total
0
Shares
Total
0
Share