UE a anulat ajutorul de 121 milioane euro destinat guvernului Georgiei

Bruxelles-ul a anulat un ajutor financiar alocat guvernului Georgiei și va redirecționa fondurile către sprijinirea societății civile din țară, informează telegraph.md cu referire la DW.

Uniunea Europeană intenționează să redirecționeze fonduri în valoare de peste 120 de milioane de euro, alocate inițial guvernului Georgiei, către alte scopuri.

Despre acest lucru a declarat luni, 18 noiembrie, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă organizate la reuniunea Consiliului UE pentru Afaceri Externe de la Bruxelles.

Ca răspuns la faptul că alegerile parlamentare din octombrie în Georgia au confirmat ”îndepărtarea țării de democrație sub actualul guvern”, UE a anulat sprijinul acordat forțelor armate georgiene prin intermediul Fondului European pentru Pace și a anulat, de asemenea, alocarea a 121 de milioane de euro direct guvernului georgian, a explicat Borrell. Aceste fonduri vor fi redirecționate ”către programe care aduc beneficii societății civile și poporului georgian în mod direct”, a subliniat șeful diplomației europene.

Pentru a ”studia cu atenție ceea ce s-a întâmplat” în timpul alegerilor, Bruxelles-ul va trimite în Georgia o misiune politică, iar șeful misiunii de observare a alegerilor din partea Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului va fi invitat să prezinte o evaluare a neregulilor observate.

”Liderii partidului Visul Georgian au îndepărtat țara de calea Uniunii Europene, mergând împotriva aspirațiilor poporului georgian și a obiectivului țării de a se îndrepta către UE. Cu toții dorim același lucru pentru Georgia: să o readucem pe calea europeană”, a subliniat Josep Borrell.

”Către poporul georgian, vreau să repet ceea ce am spus anul trecut, în timpul vizitei mele în Georgia: ușa Uniunii Europene va rămâne deschisă pentru Georgia”.

Observatorii internaționali nu au recunoscut alegerile din
Georgia ca fiind libere și corecte

La scurt timp după desfășurarea alegerilor parlamentare din Georgia, șeful diplomației UE a declarat că observatorii internaționali ”nu au recunoscut alegerile ca fiind libere și corecte”, documentând nereguli atât în campania electorală, cât și în ziua votului. Printre acestea s-au numărat cazuri de intimidare și cumpărare a voturilor, presiuni asupra funcționarilor publici, voturi multiple și introducerea ilegală a buletinelor de vot.

Comisia Electorală Centrală de la Tbilisi a declarat partidul de guvernământ Visul Georgian câștigător al alegerilor, cu un rezultat de aproximativ 54%. Opoziția nu a acceptat rezultatele votului, iar patru partide de opoziție care au trecut pragul electoral de 5% au anunțat boicotarea noului parlament. Rezultatele oficiale nu au fost recunoscute nici de președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, care a acuzat Rusia de interferență în alegeri.

Statele Unite și țările Uniunii Europene au cerut investigarea presupuselor falsificări și a interferenței în procesul electoral din Georgia.

Total
0
Shares
Total
0
Share