UE a aprobat a doua tranșă de 4,1 miliarde de euro pentru Ucraina

Astăzi, Comisia Europeană a aprobat evaluarea pozitivă pentru a doua tranșă de finanțare de aproape 4,1 miliarde de euro către Ucraina, sprijinind astfel stabilitatea macro-financiară și funcționarea administrației publice a acesteia. Decizia urmează să fie adoptată de Consiliu și va ridica suma totală alocată Ucrainei în 2024 la 16,1 miliarde de euro, în sprijinul Planului pentru Ucraina.

Evaluarea cererii de plată, depusă de Ucraina în luna octombrie, arată că statul a îndeplinit satisfăcător cei nouă indicatori de reformă agreați pentru această tranșă. Reforme semnificative au fost implementate în domenii esențiale, cum ar fi lupta împotriva corupției, mediul de afaceri, piața muncii, politica regională, piața energiei și protecția mediului.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Evaluarea pozitivă de astăzi a cererii Ucrainei pentru tranșa de 4,1 miliarde de euro reprezintă o dovadă a angajamentului ferm al Europei față de Ucraina și a progresului impresionant făcut de această țară în realizarea unor reforme importante pentru avansarea pe drumul său european, în ciuda războiului devastator cu care se confruntă.”

Printre pașii realizați pentru obținerea acestei tranșe se numără sporirea capacității de luptă împotriva corupției, prin creșterea personalului din cadrul Procuraturii Specializate Anticorupție (SAPO) și îmbunătățirea cadrului juridic al procedurilor de negociere a recunoașterii vinovăției. De asemenea, Ucraina a adoptat un plan de acțiune pentru recuperarea activelor în perioada 2023-2025, care introduce măsuri de reformă a mecanismelor de confiscare și identificare a activelor, conform celor mai bune practici internaționale. Totodată, a fost adoptat un plan de acțiune pentru simplificarea mediului de afaceri, iar Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru perioada 2021-2027 a fost actualizată pentru a consolida coeziunea socială și siguranța cetățenilor printr-un sistem de guvernare mai descentralizat și inclusiv.

În plus, a fost adoptată o legislație secundară privind transparența pe piața energiei electrice și a fost introdusă o nouă lege pentru prevenirea și reducerea poluării industriale, marcând un pas important în armonizarea cu legislația UE în domeniul protecției mediului.

Comisia a trimis Consiliului evaluarea sa, confirmând că Ucraina a îndeplinit criteriile calitative și cantitative stabilite în Planul pentru Ucraina, și a propus adoptarea unei decizii de implementare pentru plata celor aproape 4,1 miliarde de euro. Transferul către Ucraina va avea loc după aprobarea Consiliului și adoptarea deciziei de plată de către Comisie.

Facilitatea pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru perioada 2024-2027, sprijină eforturile de stabilizare macro-financiară, recuperare pe termen scurt și reconstrucție a Ucrainei, în timp ce aceasta implementează reforme structurale esențiale în parcursul său european.

Total
0
Shares
Total
0
Share