UE a finanțat livrarea de echipamente noi pentru Institutul Oncologic

Uniunea Europeană a finanțat livrarea de echipamente noi pentru Institutul Oncologic din Republica Moldova, a anunțat Delegația UE în Moldova, citată de EU NEIGHBOURS.

Organizația Internațională pentru Migrație din Republica Moldova a facilitat livrarea echipamentului în luna mai a acestui an, ca parte a unui proiect finanțat de Serviciul pentru Instrumente de Politică Externă al Comisiei Europene.

Echipamentul – un sistem CENNA-500W Gamma Probing System – va permite implementarea unei noi metode de diagnosticare în Republica Moldova.

Sistemul de sonde gamma CENNA-500W este un echipament care va fi utilizat în diferite tipuri de operații oncologice în care este indicată biopsia ganglionului limfatic santinelă. Aceasta include cancere precum cancerul mamar, melanomul și anumite tipuri de cancere ale capului și gâtului.

Dr. Victor Ciuperca, șeful secției de cancer de piele și melanom din cadrul Institutului Oncologic, a a declarat că Institutul Oncologic nu a avut până acum un astfel de dispozitiv și că sonda Gamma va garanta o nouă abordare și o nouă tehnică pentru pacienți, inclusiv pentru refugiații ucraineni

“Vom putea să evaluăm corect stadiul bolii oncologice și să aplicăm în timp util un tratament eficient pentru cancerul de piele, mamar, ginecologic și de col uterin. Vom avea posibilitatea de a combina tratamentul chirurgical cu tratamentul prin polichimioterapie și radioterapie, de a reduce dizabilitatea datorată bolilor oncologice și de a crește durata de supraviețuire a pacienților oncologici“, a spus Ciuperca.

Valoarea donației este 450.000,00 MDL (echivalentul a 25.499,00 USD). Donația a fost oferită în cadrul Proiectului “Consolidarea capacităților și serviciilor naționale pentru a asigura accesul refugiaților ucraineni la protecție, educație și servicii de sănătate de calitate, precum și la oportunități mai mari de incluziune socio-economică”, implementat de OIM în Republica Moldova pentru a susține Ministerul Sănătății și Institutul Oncologic, în special prin acoperirea directă a costurilor cheltuielilor medicale excepționale și pentru a garanta diagnosticarea și tratamentul oncologic pentru refugiați, cetățeni ai țărilor terțe și refugiați ucraineni.

Total
0
Shares
Total
0
Share