Consiliul Uniunii Europene a decis astăzi prelungirea sancțiunilor economice impuse Federației Ruse pentru acțiunile sale care destabilizează situația din Ucraina, până la 31 iulie 2025. Măsurile restrictive au fost inițial introduse în 2014, dar au fost extinse semnificativ din februarie 2022, ca răspuns la agresiunea militară neprovocată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.
Sancțiunile includ un set extins de restricții ce vizează sectoare precum comerțul, finanțele, energia, tehnologia, bunurile cu dublă utilizare, industria, transportul și produsele de lux. Printre acestea se numără interdicția asupra importului și transferului de petrol rusesc pe mare, excluderea mai multor bănci rusești din sistemul SWIFT, precum și suspendarea licențelor și activităților de difuzare ale unor canale susținute de Kremlin în Uniunea Europeană. De asemenea, măsuri speciale sunt implementate pentru a preveni ocolirea sancțiunilor.
Consiliul a subliniat că, atâta timp cât acțiunile ilegale ale Federației Ruse continuă să încalce normele fundamentale ale dreptului internațional, inclusiv interdicția utilizării forței, toate măsurile adoptate de UE vor rămâne în vigoare, iar alte sancțiuni pot fi luate, dacă va fi necesar.
Sancțiunile economice împotriva Rusiei au fost adoptate pentru prima dată la 31 iulie 2014, ca răspuns la acțiunile de destabilizare din Ucraina. În plus față de aceste măsuri, Uniunea Europeană a impus restricții economice în legătură cu Crimeea, Sevastopolul și regiunile controlate de forțele proruse din Donetsk, Luhansk, Herson și Zaporijjea. Totodată, măsurile includ înghețarea activelor și restricții de călătorie pentru numeroase persoane și entități.
De la începutul invaziei la scară largă, pe 24 februarie 2022, Uniunea Europeană a adoptat 15 pachete de sancțiuni, demonstrând o poziție fermă față de acțiunile Rusiei. Consiliul European, în concluziile din 19 decembrie 2024, a reafirmat condamnarea categorică a agresiunii ruse și angajamentul de a sprijini Ucraina din punct de vedere politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic pentru cât timp va fi necesar.