Economic

Politica economică în UE / Bulgaria: un buget cu accente sociale în 2018

Pinterest LinkedIn Tumblr

Salariul minim va crește până la echivalentul a 270 de euro, iar pensia minimă va fi de 105 euro. Noul buget al Bulgariei va avea o componentă mult mai accentuată în sectorul social – pensii, învățământ, sănătate.

Veniturile bugetare pentru anul viitor vor fi cu peste 1,5 miliarde euro mai mari, deficitul – sub 1% din PIB, iar datoria de stat – redusă până la 11 miliarde euro, scrie europalibera.org.

La baza creșterii prevăzute a PIB-ului cu 4% proiectul de buget prevede mai mulți bani pentru sistemul sănătății și învățământ. Casa naționala de sănătate va primi cu 210 milioane de euro mai mult. Cu 20% mai mare va fi bugetul învățământului.

Pensiile vor crește cu aproape 4%, iar salariile profesorilor – cu peste 50%. Vor fi majorate și salariile în administrația de stat.

Salariul minim va crește până la echivalentul a 270 de euro. Pensia minimă va fi de 105 euro. Vor crește, în medie cu 50 de euro, salariile în ministerul de interne și în cel al apărării.

bulgaria sofia ue europa
Capitala Bulgariei, orașul Sofia

În sectorul public accentul va cădea pe proiectele de infrastructură – metroul sofiot, autostrăzile Sofia-Varna, Sofia-frontiera cu Grecia și Sofia-frontiera cu Serbia. Finanțarea a fost asigurată în proporție de 80% din fondurile europene.

 

loading...

Comments are closed.