Alte știri

UE deschide granițele pentru cetățenii din 15 țări din afara Uniunii. SUA, Rusia și Brazilia nu au primit undă verde

Pinterest LinkedIn Tumblr

Consiliul UE a adoptat, marți, o recomandare privind ridicarea graduală a restricțiilor temporare aplicate călătoriilor neesențiale care vin din afara blocului comunitar, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție. Restricțiile de călătorie ar trebui ridicate în cazul a 15 state, lista fiind revizuită și actualizată, când este cazul, o dată la două săptămâni.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Pe baza criteriilor și condițiilor stabilite în recomandarea Consiliului UE, de la 1 iulie, statele membre ar trebui să ridice restricțiile de călătorie la granițele externe pentru rezidenții următoarelor țări terțe:

– Algeria
– Australia
– Canada
– Georgia
– Japonia
– Muntenegru
– Maroc
– Noua Zeelandă
– Rwanda
– Serbia
– Corea de Sud
– Tailanda
– Tunisia
– Uruguay
– China, care trebuie să confirme că poate primi cetățeni ai Uniunii Europene.

Rezidenții din Andorra, Monaco, San Marino și Vatican ar trebui considerați drept rezidenți ai UE, în scopul acestei recomandări.

Lista nu include SUA, Brazilia sau Rusia.

Criteriile avute în vedere de Consiliu la conceperea listei de state terțe se referă la situația epidemiologică și măsurile de control, inclusiv distanțarea fizică, precum și considerentele economice și sociale, potrivit comunicatului. Acestea se aplică cumulativ.

În ceea ce privește situația epidemiologică, țările terțe aflate pe listă ar trebui să îndeplinească în special următoarele criterii:

– numărul de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 14 zile și raportate la suta de mii de locuitori aproape de sau sub media UE (înregistrată pe 15 iunie 2020);
– o tendință stabilă sau descrescătoare de cazuri noi în această perioadă, în comparație cu ultimele 14 zile;
– răspunsul general la COVID-19, luând în considerare informațiile valabile, inclusiv despre aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contactelor, controlul, tratamentul și raportarea, precum și încrederea în informații și, dacă e nevoie, media totală a scorului obținut respectând Regulile Internaționale de Sănătate. Informațiile furnizate de către delegațiile UE privind aceste aspecte ar trebui luate în considerare.

Reciprocitatea ar trebui de asemenea luată în considerare în mod regulat și de la caz la caz.

Pentru țările unde restricțiile de călătorie continuă să fie aplicate, următoarele categorii de persoane ar trebui exceptate de la aceste restricții:

– cetățenii UE și membrii lor de familie;
– rezidenții pe termen lung din UE și membrii lor de familie;
– cei care călătoresc pentru o nevoie sau un scop esențial, precum prevede recomandarea.

Statele asociate Spațiului Schengen (Islanda, Lichtenstein, Norvegia, Elveția) fac de asemenea parte din această recomandare.

Recomandarea Consiliului UE nu este un instrument cu obligații legale. Autoritățile statelor membre sunt responsabile pentru implementarea conținutului acestei recomandări. Ele ar putea, în deplină transparență, să ridice doar progresiv restricțiile de călătorie către țările listate.

Negocierile au ținut de geopolitică

Potrivit BBC, diplomații au petrecut cinci zile să dezbată lista, luând în considerare diferitele temeri privind pandemia. Corespondentul BBC la Bruxelles relatează că reprezentanții SUA, Rusiei și Turciei au făcut un lobby intens pentru a fi incluse pe listă.

Un diplomat al unui stat membru din nordul Europei a declarat pentru BBC că inclusiv „un anumit grad de geopolitică a influențat decizia” iar „statele din Balcani și Europa de Est au recomandat” ca Georgia, un fost stat sovietic, să fie inclus pe listă.

Guvernul ungar se pare că ar fi făcut lobby pentru includerea Serbiei. Oficialii spanioli spun că au cerut ca Maroc să se afle pe listă, condiționat de existența unui acord de reciprocitate.

Danemarca și Austria s-au aflat printre cele câteva state membre care argumentau ca numărul de țări exceptate să fie mai mic de 15.

Dar, în cele din urmă, decizia a fost adoptată unanim de statele membre UE.

loading...

Comments are closed.