Externe

UE elimină produsele din plastic de unică folosinţă, printre care pungi şi beţe de urechi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Produsele de plastic de unică folosinţă care, în momentul de faţă constituie 70% din deşeurile marine, vor fi interzise începând cu 2021, se arată pe site-ul Parlamentului European.

Printre produsele din plastic care vor fi interzise se număra farfuriile, tacâmurile de plastic, beţigaşele de ureche, paiele, beţele de baloane, pungile, recipientele pentru fast-food fabricate din polistiren sau paletele de amestecare a cafelei și ceaiului, transmite ProTV.

Anumite tipuri de produse de plastic vor avea, însă, un termen de utilizare ceva mai lung, până în anul 2025. Printre acestea se numără cutiile pentru burgeri, fructe, legume, deserturi sau îngheţată, precum şi recipientele de unică-folosință pentru burgeri.

Iar alte produse vor trebui reciclate în proporţie de 90% până în 2025, produse precum sticlele de plastic.

Nu în ultimul rând, va trebui redusă poluarea cu deşeuri rezultate din ţigări. Potrivit datelor oferite de PE, un singur chiştoc de ţigară poate polua între 500 şi 1.000 de litri de apă. Iar în situaţia în care este aruncat în natură, poate dura şi până la 12 ani pentru a se dezintegra. Prin urmare, poluarea cu deşeuri rezultate din ţigări va trebui redusă cu 5-% până în 2025 şi cu 80% până în 2030.

Noile reglementări îi vor afecta şi pe pescari. Până în 2025, statele-membre vor trebui să colecteze 50% dintre plasele de pescuit şi să recicleze cel puţin 15% la din ele. Plasele de pescuit fiind responsabile pentru 27% din poluarea de pe plaje.

Proiectul ce prevede aceste modificari a fost iniţiat de europarlamentarul belgian Frédérique Ries şi a fost votat deja în Comitetul pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţa Alimentară (din cadrul Parlamentului European), cu 51 de voturi pentru, zece împotriva şi trei abţineri.

Acesta este, însă, doar unul dintre planurile de măsuri votate de Parlamentul European pentru reducerea poluării de pe cuprinsul Uniunii.

Recent, tot Parlamentul European a votat și în favoarea reducerii cu 40% a emisiilor de dioxid de carbon a maşinilor noi până în anul 2030.

loading...

Comments are closed.