Alte știri

UE face apel la statele membre „să vorbească pe o singură voce” cu privire la vaccinul AstraZeneca pentru a nu spori neîncrederea

Pinterest LinkedIn Tumblr

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, i-a îndemnat miercuri pe liderii celor 27 de state membre să se coordoneze și „să vorbească pe o singură voce” în legătură cu vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19, restricționat în mai multe țări, pentru a nu alimenta neîncrederea.

„Este esenţial să urmăm o abordare coordonată. Trebuie să vorbim pe o singură voce în întreaga UE pentru a încuraja încrederea publicului în vaccinare”, a spus ea într-un tweet, înainte de a discuta cu miniştrii europeni ai sănătăţii.

„Deciziile privind campaniile naţionale de vaccinare, persoanele care se vaccinează cu ce vaccin, depind de voi”, adică de fiecare stat membru, le-a spus Stella Kyriakides miniştrilor, reclamând în acelaşi timp o abordare concertată pentru „a nu scufunda cetăţenii în confuzie”, potrivit discursului ei consultat de AFP și citat de Agerpres.

Oficialii europeni din sănătate s-au reunit miercuri seară pentru a examina concluziile făcute publice de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) confirmând legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi cazurile rare de cheaguri de sânge. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare europeană a afirmat că beneficiile vaccinului produs de compania suedezo-britanică sunt mai mari decât riscurile şi că nu a fost identificat niciun factor de risc specific, cum ar fi vârsta.

Vaccinarea cu AstraZeneca, în impas

Mai multe state europene au decis, totuşi, să restrângă utilizarea acestuia în funcţie de criteriile de vârstă – variabile de la o ţară la alta.

Săptămâna trecută, Germania a recomandat utilizarea produsului numai pentru cei peste 60 de ani. În Franţa, autoritatea sanitară a indicat ca vaccinul în cauză să fie rezervat persoanelor în vârstă de peste 55 de ani.

Miercuri seara, după avizul EMA, Belgia a decis să rezerve utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani.

Marea Britanie anunța anul trecut că în cazuri deosebite va permite vaccinarea cu seruri diferite la rapel, dar deocamdată nu a făcut-o. În schimb, acum recomandă vaccinarea cu AstraZeneca doar pentru persoanele de peste 30 de ani, din cauza efectelor adverse

Informaţiile despre posibile efecte secundare grave, chiar extrem de rare, au contribuit la alimentarea neîncrederii persoanelor în ceea ce privește vaccinarea, iar unele chiar evită centrele care folosesc doze de AstraZeneca sau apelează la alte vaccinuri disponibile.

Restricţiile impuse de unele state membre sunt de fapt susceptibile de a creşte presiunea asupra ţărilor vecine ca să adopte măsuri similare.

„Lumea ne urmăreşte şi trebuie să ţinem cont de faptul că vaccinul AstraZeneca este principalul vaccin care este exportat în ţările cu venituri mici şi medii”, a spus Stella Kyriakides în discursul său către miniştri.

EMA: Apariția cheagurilor de sânge – efect advers foarte rar la vaccinul AstraZeneca

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA anunță, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți ad hoc.

EMA reamintește profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

loading...

Comments are closed.