Politic

UE împrumută bani Republicii Moldova, dar cu dobândă și sub rezerva îndeplinirii condițiilor de politici

Pinterest LinkedIn Tumblr

Comisia Europeană a propus să sporească cu până la 145 milioane de euro asistența macro-financiară actuală (MFA) acordată Republicii Moldova, suma totală a asistenței MFA atingând astfel 295 milioane de euro. Din suma adițională de aproape 145 milioane de euro, circa 45 milioane de euro vor fi acordate sub formă de granturi, iar 100 milioane de euro – sub formă de împrumuturi în condiții favorabile de finanțare. Suma urmează să fie debursată în două rate suplimentare planificate pentru trimetrele III și IV 2023, sub rezerva îndeplinirii condițiilor de politici, se menționează în comunicatul oficial al europenilor.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Cu această propunere, Comisia este alături de Republica Moldova pe măsură ce țara continuă să implementeze programul său de reforme, confruntându-se concomitent cu efectele negative ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, luptând cu criza energetică și găzduind un număr mare de refugiați din Ucraina. Propunerea de ieri urmează anunțul efectuat de Președinta von der Leyen în timpul vizitei sale la Chișinău din noiembrie 2022 privind asistența financiară suplimentară Republicii Moldova.

Scopul asistenței suplimentare este de a oferi în continuare sprijin Republicii Moldova, a cărei economie a fost afectată grav de consecințele invaziei Rusiei în Ucraina, precum și de criza energetică de proporții în derulare din luna octombrie 2021.

Sporirea asistenței MFA va ajuta țara să acopere în anul 2023 o parte din necesitățile sale de finanțare suplimentare, să sprijine stabilitatea macro-economică și să asigure continuarea reformelor. Propunerea de astăzi vine în susținerea programului în derulare al Fondului Monetar Internațional.

Cele două debursări suplimentare în cadrul sporirii asistenței MFA vor fi condiționate în mod strict de atingerea unui progres satisfăcător în cadrul programului Fondului Monetar Internațional și de implementarea noilor condiții de politici ce urmează să fie agreate între Moldova și UE și incluse în Memorandumul de acord existent. Aceste condiții urmează să abordeze unele deficiențe apărute în ultimii ani în economia Republicii Moldova și în sistemul de guvernanță economică, precum și în alte domenii cheie, inclusiv buna guvernare și combaterea corupției, asigurarea supremației legii și securității energetice. Condițiile vor completa angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul programului agreat cu Fondul Monetar Internațional și cu Banca Mondială, precum și cu operațiunile de sprijin bugetar oferit de UE, Acordul de asociere și totalitatea obiectivelor trasate în relația UE-Moldova, oferind în continuare sprijin parcursului european al Republicii Moldova.

loading...

Comments are closed.