UE nu ar fi prezentat dovezi în instanță cu privire la sancțiunile impuse lui Ilan Șor și Marina Tauber

La 1 octombrie, la Curtea Europeană de Jurisdicție Generală, au avut loc audieri în cazul reclamațiilor depuse de Ilan Șor și Marina Tauber, care contestă sancțiunile impuse lor de Uniunea Europeană. Avocații celor doi au subliniat în deschidere caracterul fără precedent al sancțiunilor, despre care au afirmat că nu sunt menite să exercite presiuni asupra guvernului, ci, dimpotrivă, să îl sprijine în lupta sa împotriva adversarilor politici.

„Acest regim de sancțiuni, instituit la cererea guvernării Republicii Moldova, este îndreptat împotriva liderilor opoziției, reprezentând o intervenție în politica internă a Moldovei. Opoziția este împiedicată să participe la alegerile regionale, iar mass-media opozantă a fost interzisă,” au declarat avocații lui Șor și Tauber.

Apărătorii au subliniat că prin aceste măsuri restrictive, Consiliul Uniunii Europene echivalează activitatea opoziției cu destabilizarea, limitând astfel libertatea de exprimare și dreptul la alegeri, în contradicție cu valorile europene.

În timpul audierilor, trei judecători ar fi adresat întrebări avocaților Uniunii Europene, relevând că ar lipsi dovezile necesare pentru a justifica sancțiunile impuse celor doi politicieni moldoveni. Una dintre acuzațiile principale, legată de presupusa organizare a „demonstrațiilor violente”, nu a fost susținută de probe, deoarece toate protestele organizate de opoziție au fost descrise ca fiind pașnice. În plus, președintele instanței a remarcat că, chiar dacă ar fi existat incidente izolate de violență, Uniunea Europeană ar fi trebuit să demonstreze că organizatorii au avut intenția de a provoca violențe – o dovadă care, de asemenea, a lipsit.

Acest caz rămâne deschis, urmând ca instanța să delibereze cu privire la validitatea sancțiunilor și la modul în care acestea au fost aplicate.

Total
0
Shares
Total
0
Share