UE propune Rusiei discuții privind recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare

Rusia a autorizat până acum patru vaccinuri anti-COVID-19, însă abia acum Uniunea Europeană a propus Rusiei să discute împreună despre o potenţială recunoaştere reciprocă a certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19. Declarația a fost făcută de Markus Ederer, ambasadorul UE la Moscova, potrivit agenției de presă TASS, citată de Digi24.

Rusia a autorizat până acum patru vaccinuri anti-COVID-19, însă niciunul dintre ele nu a fost aprobat în Uniunea Europeană. La rândul lor, autorităţile de la Moscova nu au autorizat niciun vaccin anti-COVID-19 produs în străinătate.

Potrivit TASS, Ederer a spus că blocul european – care numără 27 de state membre – deţine certificate digitale care permit cetăţenilor săi să călătorească liber în cadrul UE, precum şi o lege care prevede posibilitatea de recunoaştere a unor certificate similare, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„În acest spirit, l-am contactat pe ministrul rus al Sănătăţii şi i-am propus să discutăm pentru a vedea dacă Rusia ar fi interesată de un astfel de mecanism”, a spus Ederer.

Adresându-se reporterilor care au participat la o teleconferinţă organizată după declaraţiile făcute de Markus Ederer, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a spus că, după părerea lui, un compromis ar putea fi găsit în această chestiune.

Autorităţile din Moscova şi mai multe regiuni din Federaţia Rusă au recurs la măsuri dure pentru a încuraja populaţia să se vaccineze împotriva noului coronavirus, inclusiv prin obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii profesionale.

Kremlinul a atribuit recenta creştere bruscă a numărului de cazuri din Rusia variantei mult mai contagioase Delta şi reticenţei ruşilor de a se vaccina, în pofida faptului că vaccinurile anti-COVID-19 sunt disponibile pe scară largă în întreaga ţară.

Primarul Moscovei a declarat joi că situaţia epidemiologică s-a stabilizat treptat în capitala rusă, însă bilanţul noilor cazuri zilnice a rămas la un nivel ridicat la nivel naţional.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share